Hlavní obsah

Hrad Karlštejn opět otevírá nebeský Jeruzalém - kapli svatého Kříže

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svátek práce 1. května se otevírá symbolický nebeský Jeruzalém - kaple svatého Kříže na Karlštejně, kterou vybudoval císařem Karel IV. a zdobí ji největší kolekce gotických obrazů od jednoho mistra na světě.

Foto: Národní památkový ústav

Kaple svatého Kříže

Článek

Tak jako každý rok i letos zahajuje hrad Karlštejn 1. května letní sezónu na II. prohlídkovém okruhu, který nabízí posvátné prostory hradu a vrcholí vstupem do kaple svatého Kříže. Návštěvník si tak prohlédne nejcennější části hradu Karlštejn.

II. prohlídková trasa začíná v kostele Nanebevzetí Panny Marie a přilehlé kapli sv. Kateřiny v Mariánské věži, jež jsou zdobeny gotickými freskami. Přes dřevěný visutý most, který je známý především z filmového zpracování muzikálu Noc na Karlštejně, pak pokračuje do přízemí Velké věže, v níž je hradní lapidárium.

Z něj přes slavnostní symbolické nebeské schodiště s gotickými freskami a výjevy ze života sv. Václava a sv. Ludmily stoupáme do I. patra Velké věže s obrazárnou a pracovnou posledního architekta Josefa Mockera. Na závěr pak malými dvířky vstoupíme do samotné kaple svatého Kříže.

„Není na světě kaple tak nádherně vystrojení, a je tomu dobře, neboť zde císař ukrývá korunovační klenoty a poklady celého Království,” popisuje kapli kronikář Beneš Krabice z Weitmile.

Císař Karel IV. v kapli skutečně nechal uložit císařské korunovační klenoty a celý korunní poklad a nejen to. Do obrazů Mistra Theodorika pak nechával zasadit svaté ostatky světců, kteří byli na obrazech namalováni. Svaté ostatky už v obrazech dnes sice nejsou, ale celou kolekci veškerého vojska nebeského můžete v kapli vidět dodnes.

Podle kastelána hradu Jaromíra Kubů se kaple svatého Kříže otevírá veřejnosti již po devatenácté. Uzavřena byla v roce 1982 kvůli extrémně vysokému návštěvnickému provozu a následovala osmnáctiletá rekonstrukce. Ke slavnostnímu znovu otevření kaple a celého II. okruhu pak došlo 1. července roku 2000. Tomu však předcházela také instalace jednotky na úpravu vzduchu a razantní omezení návštěvnického provozu.

Dnes může do kaple svatého Kříže vstoupit pouze 30 tisíc návštěvníků ročně, a to v prohlídkách po 16 osobách, začínajících každých 30 minut. 

Každý zájemce o prohlídku II. okruhu si musí vyřídit rezervaci v rezervačním oddělení hradu Karlštejn na tel. č. 311 681 617, nebo využít možnost online vstupenek.

Spolu s II. okruhem a kaplí svatého Kříže se na Karlštejně otevírá i III. okruh, nabízející výhled z Velké věže. Ten je v květnu otevřen pouze o víkendech a začíná každou hodinu.

Kastelán hradu také připomíná širokou nabídku kulturních akcí, které jsou v letošním roce na nějakou dobu naposledy, protože hrad získal dotaci z Evropských strukturálních fondů a příští rok tak započne dílčí rekonstrukce.

Podrobnější informace je možné najít na webových stránkách hradu www.hrad-karlstejn.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám