Hlavní obsah

Hrad Haut-Koenigsbourg láká turisty i umělce, točil se tu film s Jeanem Gabinem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strategická poloha, rozlehlost a červený pískovec jako stavební materiál jsou první dojmy z hradu Haut-Koenigsbourg, jedné z vyhledávanějších turistických atrakcí Alsaska a celé východní Francie. Svědčí o tom půl miliónu návštěvníků, kteří projdou ročně jeho hlavní branou.

Foto: Dana Ehlová

Strategická poloha, rozlehlost a červený pískovec jsou první dojmy z hradu Haut-Koenigsbourg, jedné z vyhledávanějších turistických atrakcí Alsaska.

Článek

Budeme-li se držet „domácího" názvu, pak Château du Haut-Kœnigsbourg dominuje jednomu z vrcholků na skále nad vesnicí Orschwiller v pohoří Vogézy, táhnoucím se ze západu na východ. O jeho strategické poloze svědčí i fakt, že se nachází na křižovatce v minulosti velice důležitých obchodních cest – obilí a vína (ze severu na jih) a soli a stříbra (ze západu na východ).  

Nad rozlehlostí není třeba pochybovat. Hradní areál zabírá jeden a půl hektaru a mohutnost stavby navíc vizuálně umocňuje červený pískovec.

Romantický vzhled láká nejen turisty, ale i umělce. Hrad se stal inspirací pro mnoho básníků a v roce 1937 zde režisér Jean Renoire (syn slavného malíře Augusta Renoira) natáčel film Velká iluze s Jeanem Gabinem v jedné z hlavních rolí.

První zmínka o „château“ pochází z roku 1147. Na počátku 13. století přechází z rodu Hohenštaufenů do majetku vévodů z Lotrinska, kteří ho svěřili alsaskému rytířskému rodu Ratsamhausenů - ten se o hrad staral až do 15. století. Další majitelé z rodu Hohensteinů ho poskytovali jako útočiště zbojníkům, proti čemuž protestovala okolní města a následně, v roce 1462, na hrad zaútočila, přičemž celý vyhořel.

Obnovy se Haut–Koenigsbourg dočkal díky Thierstenům, jimž byl svěřen císařem Fridrichem III. Habsburským. Na počátku 16. století je pak majetkem římského krále Maxmiliana I. Habsburského.

Další rozsáhlé škody utrpěl během třicetileté války. V roce 1633 byl jako majetek katolického rodu napaden protestantskými švédskými vojsky a po padesáti dvou dnech obléhání došlo k vyplenění. Několik dalších století zůstal hrad opuštěn a postupně zarostl lesem.

Pro nás a dalšího půl miliónu návštěvníků ročně je velice podstatným letopočtem rok 1899, kdy bylo Alsasko pod německou vládou, a hrad se dostal do rukou německého císaře Viléma II. Vladař chtěl obnovit jeho zašlou slávu, a tak svěřil rekonstrukci architektovi a velkému obdivovateli středověkých opevněných hradišť Bodo Ebhardtovi s cílem celý objekt a areál dostat do podoby co nejvěrněji odpovídající období třicetileté války.

Renovace probíhala v letech 1900 až 1908 a slavnostní otevření se uskutečnilo 13. května 1908 za osobní přítomnosti císaře. Po první světové válce došlo ke konfiskaci hradu státem a od roku 1993 je Haut–Koenigsbourg národní kulturní památkou Francie.   

Během zajímavé prohlídky můžete navštívit většinu venkovních i vnitřních prostor, obdivovat lovecké trofeje, zbraně, ale i kuchyň nebo střeleckou věž.

Romantikové jistě ocení nádherný pohled na pohoří Vogézy z jižní věže. Z velké bašty severní věže lze spatřit další dva hrady Ortenbourg a Frankenbourg vybudované na vedlejších vrcholcích.

Právě tady, při pozorování údolí, kterým kdysi projížděly obchodní konvoje, si znovu uvědomíte znamenitou strategickou polohu Haut–Koenigsbourgu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám