Hlavní obsah

Hrad Buchlov obývá tři tisíce let stará egyptská mumie a lípy tu rostou obráceně

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z nejstarších moravských hradů vyniká především svými bohatými přírodovědnými sbírkami, které obsahují kuriozity z nejrůznějších koutů světa. Na milovníky starověkého Egypta tu dokonce čeká i pravá nefalšovaná mumie.

Foto: Kateřina Konečná

Hrad Buchlov

Článek

Hrad Buchlov se tyčí na jednom z nejvyšších vrcholků Chřibů. Založen byl již v první polovině 13. století pravděpodobně českým králem Přemyslem Otakarem I. jako významný strategický bod. Vedla tudy i slavná jantarová stezka. O jeho významnosti svědčí i fakt, že ze skály, na které hrad stojí, byl v roce 1868 vylomen základní kámen na stavbu Národního divadla.

Při návštěvě hradu doporučuji prohlídkovou trasu A. Trvá 90 minut a z hradu poznáte vše, co stojí za vidění. Prohlídka začíná pod slavnou „lípou neviny“. K ní se vztahuje velmi pěkná pověst, kterou během prohlídky uslyšíte i vy. Jen prozradím, že lípa roste obráceně, tedy kořeny vzhůru a korunou do země.

Jako na správném hradě nechybí ani na Buchlově černá kuchyně, zbrojnice nebo velký rytířský sál. K závěru prohlídky přijde to nejlepší – přírodovědně sbírky, tedy tzv. muzeum Berchtoldů. Vystavené exponáty pocházejí z cest Bedřicha a Leopolda I. Berchtolda. A na co se můžete těšit? Zmíním například kůži z anakondy nebo tlusté střevo velblouda. Možná uvidíte i rohy bájného jednorožce, nebo že by patřily někomu jinému?

Milovníci Egypta jistě ocení, že nemusí za mumiemi až do Afriky, stačí dorazit na Moravu. Na hradě mají místnost, která má vzhledově připomínat vnitřek pyramidy. Nechybí v ní mumie, stará více než 3000 let. Dále dřevěný sarkofág nebo kanopa. Kanopy byly speciální nádoby, do kterých se ukládaly vnitřnosti zemřelého.

Prohlídka je zakončena na vyhlídkové věži, z které je opravdu luxusní výhled do okolí. Při dobrém počasí uvidíte Pálavu a ti bystrozrací dohlédnou dokonce téměř do Vídně. Na vedlejším kopci, zvaném Modla, uvidíte kapli sv. Barbory, která je zároveň rodinnou hrobkou Petřvaldů a Berchtoldů, posledních šlechtických majitelů. Několikrát ročně se konají ke kapli i poutě. Nejbližší bude 26. května.

Bližší informace, nejen o kapli, najdete na stránkách hradu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám