Hlavní obsah

Hrad Bouzov nabídne svým návštěvníkům zážitky i o Štědrém dni

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantický hrad Bouzov bude otevřen i na Štědrý den. Všem milovníkům nevšedních zážitků nabídne Štědrovečerní nadělování na vánočně vyzdobeném hradě pod hradním vánočním stromkem. Otevřeno bude i o vánočních svátcích.

Foto: Hrad Bouzov
Článek

Návštěvníky vánočně vyzdobeným hradem provede kastelánka Zuzana Šulcová. Pod hradní vánoční strom Vám připraví  přinesené dárky i s malým hradním překvapení. Prohlídka se koná 24. prosince od 15 hodin, délka 60 minut.

Vánočně vyzdobený hrad s Betlémem na I. nádvoří a vánoční dílnou na výrobu novoročního přání pro děti je možné navštívit od 26. do 28. prosince.

Hrad Bouzov byl založen na přelomu 13. a 14. století v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka. Původní hrad postavil v gotickém stylu prvním známý majitel Búz z Búzova.

Do 17. století jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, nakonec panství i s hradem koupil Řád německých rytířů.

Dnešní podobu typického romantického sídla s cimbuřími, arkýři, střílnami a chrliči získal po rozsáhlé přestavbě v letech 1895-1910 na popud Evžena Habsburského, tehdejšího velmistra řádu, který také stavbu financoval. Unikátní jsou dva funkční padací mosty a padací mříž, které mohou návštěvníci spatřit v provozu při slavnostních příležitostech.

Pro své magické kouzlo typicky romantického hradu se stal vyhledávaným objektem pro pořádání koncertů i divadelních představení, v jeho zdech se natočilo mnoho známých pohádkek, např. O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987), O Janovi a jeho podivuhodném příteli (1990), Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1990), Princezna Fantaghiro II.,III, IV. (1992-4), Rumplcimprcampr (1997) nebo Království potoků (2005).

Hrad Bouzov je od roku 1945 majetkem státu a v roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. Hrad je plně zařízen a vybaven obrazy i uměleckými předměty, které pochází jednak ze soukromých sbírek arcivévody Evžena, jednak jde o předměty vyrobené speciálně pro hrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám