Hlavní obsah

Hospody byly v hlavní roli při vycházce centrem Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Vycházku na téma Ostravské hospody uspořádali pracovníci pobočky Ostravského informačního servisu s. r. o. Zajímavé putování bylo zahájeno v neděli 15. září v 10 a 14 hodin na Prokešově náměstí pod věží Nové radnice v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Ostravské hospody. Jedna z nejtarších " U Dlouhých", založena 1892. Ostrava- Přívoz, 15.9.2013.

Článek

Sraz zájemců o komentovanou vycházku byl v neděli 15. září v 10 hodin na Prokešově náměstí. Průvodkyně postupně zúčastněné seznámila, cestou centrem Ostravy, s historií oblíbených hospod, které se nacházejí v Moravské Ostravě a Přívozu.

Zájemci se dozvěděli o hospodách, které mají více než stoletou tradici - nebo naopak, které jsou mladé, ale i tak se svým způsobem již zapsaly do historie Ostravy.

Mezi jedny z nejstarších ostravských hospod, které mají svou nezapomenutelnou historii, je hospoda U Dlouhých. Byla založena v roce 1892. Byla vyhlášená dobrým pivem a kvalitní a vstřícnou obsluhou. Do této hospody chodili především horníci z bývalého dolu Odra.

Hospoda U Dlouhých leží na křižovatce ulic Muglinovská a Sokolská třída. Ve dvacátých letech minulého století byla tak vyhlášená, že se zde zastavil v roce 1924 prezident T. G. Masaryk při návštěvě Ostravy. V současné době je od letošního února hospoda ve vlastnictví rodin Janošcových a Osičkových. Podle jedné z majitelek zprovoznili po dvaceti letech kuchyň.

Historii piva, vína a destilátů poodhalila při putování po ostravských hospodách průvodkyně OIS Petra Kostřicová: "Pivo je známo jako nápoj již devět tisíc let. Říká se, že jeho výrobu objevili v Mezopotámii. Co se týče vína, tak pravlastí vína je Zakavkazí, Arménie a okolí. I vědci se shodují, že víno je staré asi pět tisíc let. Co se týče destilátů, tak líh se začal destilovat okolo devátého století v Číně. "

Cesta vedla okolo další známé a významné hospody U Rady, přímo v centru Ostravy v Poštovní ulici. Tato velmi známá hospoda oslavila v srpnu letošního roku sté výročí.

Průvodkyně zúčastněné provedla okolo zajímavých současných i bývalých hospod. Zastavila na Kuřím rynku (dnes Jiráskovo náměstí) a také na Masarykově náměstí, které bylo v historii i současnosti vždy centrem obchodního a kulturního života. "Hospoda byla v 19. a na počátku 20. století také centrem kultury a vzdělání. Pořádaly se kulturní večery, koncerty, byly povoleny nehazardní hry a v mnohých se zakládaly i politické strany," konstatovala Petra Kostřicová.

Příjemná, poučná a zajímavá vycházka byla ukončena u kultovní hospody Ostravanů U Společenstva v Nádražní ulici. Dům byl v roce 1902 zakoupen sdružením Společenstvo řemeslné, které sdružovalo drobné řemeslníky Moravské Ostravy, Přívozu a okolí. Dům sloužil jako kanceláře, zdravotní středisko a nocležna pro mladé tovaryše jednotlivých oborů. Ostravané, kteří mluvili krátce a rychle, si postupně dlouhý název zkrátili na U spolku a tak to zůstalo.

Ostravský informační servis s. r. o chystá na 13. října komentovanou prohlídku Ostravy-Poruby a na 17. listopadu prohlídku nazvanou Radnice v proměnách času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám