Hlavní obsah

Horní Franky lákají tisícovkou piv i krásnou přírodou

Novinky, Alena Lochmannová

Máte rádi pivo a krásnou přírodu? Pak Horní Franky pro vás budou doslova oázou. Vypravte se do oblasti, kde se vaří na tisíc druhů piv, a užijte si komorní atmosféru hornofranckého maloměsta.

Foto: Alena Oudová

Teuschnitz, stejně jako další místa v oblasti Kronach, má přívětivou atmosféru.

Článek

Město Teuschnitz leží v rekreační oblasti Kronach v Horních Frankách, kde vedle krásné přírody tady narazíte na něco, co mají Češi a Němci společné – dobré pivo.

V této oblasti se vaří až na tisíc různých typů piv a se svými dvěma stovkami pivovarů se Horní Franky řadí mezi místa s nejvíce pivovary na osobu na světě. Vedle rozmanitosti piv zde ovšem narazíte také na rozmanitost regionálních potravin, jelikož snad každé malé městečko disponuje pekárnou nebo řeznictvím.

Přelidněné ulice velkoměst zná každý, pokud byste je však chtěli na chvíli vyměnit za jedinečnou atmosféru maloměsta a krásnou přírodu, pak je pro vás hornofrancké město Teuschnitz tou pravou volbou.

Teuschnitz je městečko se dvěma tisíci obyvatel ležící severozápadně od Ašského výběžku v nadmořské výšce zhruba 600 metrů, 19 kilometrů severně od města Kronach. V centru městečka naleznete kostel, který sice působí na první pohled historickým dojmem, ale nenechte se mýlit, je starý 50 let. Neváhejte a vstupte dovnitř, kostel je volně přístupný a nabízí atmosféru maloměstského kostela s bohatou oltářní výzdobou.

Městečko samotné, stejně jako další místa v oblasti Kronach, má přívětivou atmosféru. Určitě stojí za to alespoň na chvíli zastavit v některé z místních hospůdek. Hornofrančané mají pivní chuť vytříbenou a z pivní nabídky si určitě vyberete. Na rozdíl od světového trendu, kdy v případě regionů bohatých na pivovary se často jedná o výrobu pouze tzv. doplňkových piv, v Horních Frankách se se známými značkami příliš nesetkáte. Jedná se oblast, kde má regionální pivo dlouholetou tradici.

Cestu do města Teuschnitz a dalších míst v Horních Frankách nemá smysl příliš plánovat, itinerář zde jaksi ztrácí na smyslu a vyplatí se cestovat tam, kam vás takříkajíc nohy zanesou. Horní Franky nejsou o architektonických skvostech, ale o atmosféře. Nejsou pouze o pivní kultuře, ale o lidových tradicích, malebných maloměstech a krásné přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám