Hlavní obsah

Holešovská synagoga, jedna z nejstarších v Česku, zve na noční prohlídku

Novinky, Dana Podhajská
Aktualizováno

Šachova synagoga v Holešově, jedna z nejstarších a zároveň nejvíce ceněných v Česku, zve na noční prohlídku. Akce se koná v pátek 11. prosince v 17 hodin.

Foto: MKS Holešov
Článek

Večerní setkání při svíčkách, které se v holešovské synagoze koná pravidelně každý rok, je tentokrát inspirováno Chanukou - Svátkem světel, který Židé slaví v prosinci. O jeho významu, tradicích a zvyklostech veřejnosti poví správce a průvodce synagogy Vratislav Brázdil.

Věnovat se bude také historii a významu stavby jako takové. Holešovská synagoga totiž patří mezi čtyři nejstarší v zemi. V její historii je mimořádná také skutečnost, že spolu s pražskou Staronovou se jako jediná dochovala v původní podobě a zůstala veřejnosti otevřena i v době socialismu. 

Jedinečná je také díky tomu, že v ní v sedmnáctém století působil rabín Šach, kterého Židé řadí mezi dvacet největších géniů svého náboženství. K jeho hrobu na holešovském židovském hřbitově se každý rok přijedou pomodlit stovky židovských poutníků a celý rituál se vždy stává nezapomenutelným zážitkem. 

Prohlídka Šachovy synagogy v Holešov skýtá ještě jednu zajímavost - sbírku dobových spisů, které Šach napsal před více než tři sta padesáti lety. Průvodce synagogy Vratislav Brázdil jich ve světových internetových aukcích získal již dvanáct. Nejstarší z nich byla vytištěna jen dvaapadesát let po rabínově smrti.   

Reportáž o holešovských židovských památkách letos v létě odvysílala také Toulavá kamera.

Při prohlídce holešovské synagogy je možné ochutnat také pravá izraelská košer vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám