Hlavní obsah

Holasické hody se přes nepřízeň počasí vydařily

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se v Holasicích konaly svatováclavské hody. V sobotu hrála skupina Láska agency, v neděli pak dechová hudba Střeličáci a cimbálová muzika Friška z Kyjova.

Foto: Jiří Smutný

Průvod vedly děti

Článek

Zatímco v sobotu bylo ještě teplo a hezky, v neděli už počasí hodům tolik nepřálo. Při dopolední mši ještě nepršelo, ale na odpolední krojovaný průvod už chvílemi drobný déšť padal. Nikdo se tím ale nenechal odradit.

Průvod se seřadil v areálu sokolovny a vyrazil do ulic. Nejprve šly děti, kterých bylo ve srovnání s hody v okolních obcích nebývalé množství. Za nimi následovali stárci a stárky, po nich dechová hudba Střeličáci a na konec nekrojovaní účastníci.

Trasa vedla ze sokolovny přes náměstí Rudé armády a následně ulicí Palackého. Na prostranství, tvořeném křižovatkou ulic Palackého, Československé armády a Václavské, se průvod zastavil. Stárky a stárci divákům předvedli, co si nachystali.

A bylo se na co dívat. Z několika různých tanečních vystoupení se zajímavou choreografií a pečlivým provedením bylo zřejmé, že holasická mládež se na hody dobře připravila a věnovala nácviku potřebný čas.

Po tomto zastavení se průvod vydal na další cestu ulicí Palackého a následně ulicí Brněnskou. Vzhledem k tomu, že tato silnice II. třídy na trase Brno - Břeclav je dopravně velmi vytížená, nastal zde poněkud zmatek. Zatímco směr na Břeclav zůstal volný, ve směru na Brno městská policie vozidla zastavila a přednost dostal průvod. Během chvilky se vytvořila stojící kolona dlouhá několik set metrů.

Po návratu do sokolovny pak vystoupily krojované děti se svým programem. Kdo měl ještě dost sil, mohl si na dvoře sokolovny zaskákat na trampolíně. Uvnitř se po dětském programu rozjela hodová zábava se Střeličáky, které po čase vystřídala Friška.

Reklama

Výběr článků

Načítám