Hlavní obsah

Hodinka poezie nikoho nezabije aneb Habartovští žáci na návštěvě u K. J. Erbena

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 3. října se žáci šestých a sedmé třídy habartovské základní školy vydali v rámci výuky české literatury do budovy v Národní ulici v Habartově, kde sídlí místní knihovna, muzeum a infocentrum.

Foto: Aleš Plevka

Žáci v sále infocentra jsou připraveni k poslechu

Článek

Více než šest desítek žáků podstoupilo asi dvoukilometrovou procházku, aby se prostřednictvím poněkud méně obvyklé formy setkali s dílem Karla Jaromíra Erbena, klasika české balady.

V sálku infocentra na žáky totiž čekala bezmála hodinová produkce, kterou pečlivě secvičili herci sokolovského ochotnického souboru Divadla bez zákulisí. Žáci byli přeneseni do doby, kdy Karel Jaromír svou sbírku tvořil a z drobné herecké etudy odehrávající se formou dialogu mezi autorem a Bety se dozvěděli také několik informací o tom, jak balady vznikaly a na čem byl jejich děj postaven.

K recitaci si herci zvolili čtvero balad: Kytici, Poklad, Holoubka a populárního Vodníka. Žáci se tak měli možnost možná poprvé ve svém životě setkat s profesionální recitací a nutno podotknout, že minimálně první polovinu programu vydrželi herce sledovat velice pozorně.

Přednes byl velmi působivý, občas doprovázený zvukovými efekty. Předěly mezi jednotlivými baladami vyplnil zpěv národních písní. Po skončení produkce si pětice herců za předvedený výkon vysloužila potlesk, který toto netradiční setkání s poezií uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám