Hlavní obsah

Hluboká zavře mateřské školy a zajistí zásobování seniorů

Novinky, Petr Pokorný

V reakci na další zostření epidemiologických opatření v souvislosti s nákazou COVID – 19 v celé České republice rozhodl krizový štáb města Hluboká nad Vltavou s platností od pondělí 16. března zavřít městské mateřské školy.

Foto: Petr Pokorný

Zámek v Hluboké nad Vltavou.

Článek

Radnice současně zavádí opatření, jejichž prostřednictvím zajistí zásobování místních seniorů potravinami, zdravotnickými a dezinfekčními prostředky, léky a dalšími nezbytně nutnými věcmi.

„Je v zájmu nás všech nastavená restriktivní pravidla ochrany v zájmu zabránění dalšího šíření koronaviru respektovat, chovat se k sobě ohleduplně a přispět tak, k co nejrychlejší eliminaci veškerých rizik. Na místě ale určitě není panika ani obavy například z nedostatku potravin. O své občany se umíme postarat,“ uvedl senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

K uzavření mateřských škol došlo až po podrobné analýze potřeb zaměstnaných rodičů. „Ukázalo se, že není nezbytně nutné nechat otevřenou třídu pro matky samoživitelky,“ poznamenal starosta. Základní škola Hluboká nyní funguje online výukou. Pravidelně se aktualizují její webové stránky, probíhá komunikace po mailech, žáci mají vytvořené facebookové skupiny, učitelé kontrolují a opravují uložené úkoly.

Pro potřeby svých občanů město zřídilo krizový web na adrese: "covid.hluboka.cz". Od pátku 13. března mají občané Hluboké k dispozici telefonickou informační linku města v rámci Infocentra Hluboká.

„Jsme propojeni s krajskou hygienickou stanicí. Při podezření na onemocnění volejte na 387 712 210, případně na pohotovostní linku 736 514 386. Má-li někdo jiný problém, například nemůže jít ven a potřeboval by něco dovézt, či zajistit něco dalšího, může volat Infocentrum Hluboká, Simonu Homolkovou, na číslo 601 506 069. Každý občan Hluboké se na nás může obrátit a situaci budeme řešit,“ zdůraznil místostarosta Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý.

Město zajistí obědy, nákupy i venčení psů

Ve městě je nyní zhruba 1400 lidí ve věku 60+. Podle Dlouhého město nikoho na holičkách nenechá. „Rozvoz obědů seniorům a nemocným domů zajišťuje paní Kotvaldová na čísle 723 917 230. Koordinátorka infocentra bude zajišťovat pro seniory a lidi v nouzi možnost objednávky a dovozu potravinových balíčků,“ doplnil místostarosta. Po dohodě se Sokolem Hluboká město zajistí i venčení psů

„Postupně budeme také distribuovat prostředky prevence pro ohroženou skupinu 65+, jako jsou vitamíny, dezinfekce. Případné potřeby bude opět přijímat za infocentrum na již zmíněném čísle 601 506 069. S krajským úřadem jednáme o zajištění ochranných pomůcek. Obchody nás ujistily, že mají dostatek skladových zásob, takže nedostatku potravin se nikdo na Hluboké obávat nemusí,“ sdělil Dlouhý.

Uzavřeny jsou také všechny tělocvičny a některá sportoviště. Ruší se všechny sportovní a kulturní akce. Podle radního Davida Šťastného však Hluboká nabízí dostatek možností k venkovnímu vyžití. Za výlet pěšky či na kole určitě stojí Karlův Hrádek, vyhlídka Baba, cesta na Purkarec, naučná stezka Zámostí a Zámecká zahrada. „Pohyb na čerstvém vzduchu mimo velkou koncentraci lidí je bezpečný a vhodný pro každého,” doplnil Šťastný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám