Hlavní obsah

Hluboká Baseball & Softball Club slaví deset let existence svého areálu

Novinky, Lenka Pokorná

Před několika dny oslavil Hluboká Baseball & Softball Club deset let existence svého Sportovně relaxačního areálu a současně osmnáctileté výročí vzniku klubu, který v roce 1994 založil Greg Edward, americký učitel z místní mezinárodní školy.

Foto: Hluboká Baseball & Softball Club

Předseda Hluboká Baseball & Softball Clubu David Šťastný je aktivním hráčem baseballu.

Článek

Během této doby prošel klub několika významnými změnami, od přesunu baseballových hřišť na Poříčskou louku až po výstavbu sociálního zázemí a Sportovně relaxačního areálu Hluboká nad Vltavou. Klub má zastoupení téměř ve všech věkových kategoriích, mužský tým hraje Českomoravskou baseballovou ligu, kde se umisťuje na předních příčkách, ženský softbalový tým hraje oblastní soutěž a 3. Ženskou softballovou ligu současně. Klub se již několik let usilovně snaží o rozšíření členské základy prostřednictvím soustavné práce s dětmi, t-ballovými a žákovskými týmy.

Největším úspěchem klubu je účast mužů v České baseballové extralize v sezóně 2004. V současnosti hraje A tým mužů druhou nejvyšší soutěž - Českomoravskou ligu. U budování dnes už zhruba pětihektarového areálu stál od okamžiku jeho zrodu předseda Hluboká Baseball & Softball Clubu David Šťastný.

„Když se vrátím o deset let zpět, musím konstatovat, že naše začátky nebyly lehké. Největší problém jsme měli se získáváním partnerů a financí, protože baseball v jižních Čechách téměř nikdo neznal. Díky plánům na další rozvoj a výstavbu areálu se nám nakonec podařilo partnery sehnat,“ uvedl David Šťastný.

Kromě baseballového a softballového hřiště nyní klub disponuje třemi kurty na plážový volejbal, třemi stoly na stolní tenis, hřištěm na badminton či  pétanque a Oranžovým multifunkčním hřištěm s umělým povrchem pro volejbal, basketbal a nohejbal, které vzniklo ve spolupráci s energetickou společností ČEZ. Součástí sportovní části areálu je také půjčovna sportovního vybavení, Adrenalin park s lanovým centrem a Adventure minigolf.

„Bez vstupu ČEZ jako strategického partnera do celého areálu a do stěžejních akcí sezóny bychom nikdy nebyli tam, kde jsme. Důležitá je ale také podpora ze strany města, kraje i Evropské unie. Bez ní by šlo všechno mnohem pomaleji a některé projekty bychom nemohli realizovat vůbec,“ zdůraznil Šťastný.

Přestože baseball a softball rozhodně nepatří mezi typické české sporty, hodlá hlubocký klub své aktivity nadále rozvíjet. „Nabídka sportovních aktivit pro děti a mládež v Jihočeském kraji je celkem vysoká a pro vybudování silné členské základny je potřeba soustavné práce s žákovskými týmy. V současné době se zaměřujeme na rozšíření t-ballu na základních školách v Českých Budějovicích a okolí, nejde nám tedy pouze o hlubocký klub, ale o rozvoj baseballu a softballu v jižních Čechách a vytvoření silné regionální soutěže,“ poznamenal Šťastný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám