Hlavní obsah

Hitmaker Vítězslav Hádl uměl napsat Heleně Vondráčkové písničky na tělo

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvorních autorů měla Helena Vondráčková během své kariéry sice pár, zato však špičkových. Jedním z nich je hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl, který na čas výrazně ovlivnil zpěvaččin repertoár i směr. Psal jí písničky na tělo, měl supervizi nad jejími alby.

Foto: archiv autora

Také na albu Sblížení Heleny Vondráčkové měl Vítězslav Hádl zásadní podíl.

Článek

Jejich spolupráce začala už v roce 1975, kdy Helena Vondráčková s Václavem Neckářem nazpívali do filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1975) ústřední písničku Znala panna pána.

Z roku 1975 pochází i skladba Blázen, kdo se lásky zříká, z roku 1976 písnička Drahý Kája. V roce 1977 to byly písně Lásko, lásko a V ženě kdekdo se spletl, což je duet, který Helena Vondráčková nazpívala s Jiřím Kornem. Svižná odpichovka mimochodem vyhrála soutěž Písničky pro Vlastu.

K pořádné spolupráci mezi zpěvačkou a autorem dochází až na jejím albu Múzy (1980), které zahájilo několikaletou etapu. Na Múzy napsal jednak titulní hit, jednak skladbu Možná to ví někdo třetí. Druhým albem, které vzniká v Hádlově supervizi, je Sblížení (1981). Hádl je opět hlavním aranžérem i autorem dvou skladeb, titulního Sblížení a skladby Je mi líto, adieu.

V mezinárodní soutěži Bratislavská lyra 1982 byla písnička Sblížení oceněna stříbrnou trofejí.

Následovalo album Zrychlený dech (1983), což byl moderní pop pro dospělé. I na této desce měl Vítězslav Hádl dvě písně - titulní Zrychlený dech a baladický šanson Měl jsi špatný den. Pak přišlo album Ode mne k tobě (1984), kde byly Hádlovy písně - Rezervé a Šumař.

Přitom nutno zmínit, že v případě těchto alb řídil Vítězslav Hádl studiový orchestr, kde se sešla tuzemská muzikantská špička (Michal Pavlíček, Richard Kybic, Peter Mahrik, Ondřej Soukup, Pavel Větrovec, Jiří Hrubeš nebo Svatopluk Čech).

Kromě zmíněných domácích alb Heleny Vondráčkové se Vítězslav Hádl podílel i zpěvaččině exportním albu I´m Your Song (1985), které bylo určeno pro zahraniční trh.

Ze singlů jsou však známé i další Hádlovy písničky, které napsal pro Helenu Vondráčkovou, jde o tituly jako Haló, haló taxi (1980), Zaplatíš víc, než máš (1982), Já se neptám (1983) nebo duet s Karlem Gottem Dingi lingi, ding dong (1983). Jako aranžér je podepsán i pod písničkami Hej, ty tam, Slunce, Já na bráchu blues, Léto, Nahrávám, Chviličku spát, Jsi věčně tak sám a sám...

Byly to desítky písní v hudebně-zábavných pořadech (Sejdeme se Na výsluní, Svatební cesta, Báječné dívky na létajících strojích, Zpěváci na kraji nemocnice...). Zaranžoval zpěvačce i písničky pro německou televizní show Ein Kessel Buntes, kterou v roce 1983 moderovala.

Autorsky je zastoupen i na posledních studiových albech Heleny Vondráčkové Zůstáváš tu se mnou (2009) a Touhy (2013), jde o písničky Odpouštím a Modrý z nebe.

Vítězslav Hádl (*1945) je absolventem pražské konzervatoře, kde vystudoval obory varahny, skladba a dirigování. Hrál v doprovodné kapele Evy Pilarové, potom roky ve skupině Karla Vágnera, která doprovázela Hanu Zagorovou. Později působil jako redaktor v Supraphonu i jako hudební dramaturg v televizi. Jako skladatel je podepsán pod hity jako Já jsem tvá neznámá (Hana Zagorová), Dávné lásky (Zagorová-Gott), Nech brouka žít (Juraj Kukura), Lásko, amore (Hana Zagorová - Juraj Kukura), Jen já a motýl (Iveta Bartošová) nebo Ave Marie (Hana Zagorová - Štefan Margita). Je autorem hudby přibližně k šedesáti filmům a televizních inscenaci (například Trhák, Křtiny, Jako kníže Rohan).

Reklama

Výběr článků

Načítám