Hlavní obsah

Historii promítací techniky představuje výstava ve Zlatém jablku ve Zlíně

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vypadají projekční přístroje a jakým vývojem postupně prošly, dává nahlédnout výstava promítací techniky českého výrobce Meopta, která je v těchto dnech k vidění ve Zlatém jablku ve Zlíně. Výstava je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu.

Foto: Zlaté jablko
Článek

Celkem 20 strojů, starších i novějších, mohou obdivovat návštěvníci obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně. Jedná se o promítací stroje z produkce přerovské firmy Meopta, která zde představuje jak amatérské promítačky, tak velké profesionální stroje. Výstava na těchto přístrojích demonstruje bohatou historii tohoto tradičního českého (a dříve československého) výrobce sahající až do roku 1933 a dokumentuje na nich vývoj promítací techniky.

Profesionálními kinoprojektory z Meopty byla ve své době vybavena všechna kina v Československu, ale i v mnoha zemích Evropy, Asie a severní Afriky. Především díky své spolehlivosti slouží mnohde ještě dnes.

„Vystaveny jsou menší 8mm a 16mm amatérské promítačky Meoclub 16, Optilux nebo Meos Duo. Zejména pro mladší návštěvníky je to nevšední připomínka toho, jak sledovali pohádky nebo školní naučné filmy jejich rodiče a prarodiče. Z velkých profesionálních strojů zde je Meopton 1 pro promítání 16mm filmů a velmi slavná promítačka Meopton III 35 mm,“ přiblížila Jaroslava Němcová ze společnosti Meopta.

Světový věhlas si promítačka Meopton III získala díky svému účinkování v legendární Laterně Magice, programu československé expozice na Světové výstavě Expo v Bruselu v roce 1958, kde byla oceněna hlavní cenou výstavy Grand Prix.

Přístroje z Meopty najdou návštěvníci Zlatého jablka rozmístěné ve všech patrech prodejní galerie, a to od 24. května do 3. června po celou otevírací dobu obchodního centra. Optické srdce z přerovské Meopty mají ale i digitální projektory, které denně využívají promítači v multikině Golden Apple Cinema.   

Obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko je hlavním partnerem Zlín Film Festivalu a je tak jedním z center festivalového dění. Denně zde bude probíhat atraktivní doprovodný program, jako jsou například výstavy či autogramiády filmových hvězd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám