Hlavní obsah

Historický zvon opět po roce odzvonil aktuálnímu školnímu roku

Novinky, Aleš Plevka

Poslední zvonění, tak je nazývána tradiční habartovská akce, která se s jistou přestávkou ve městě koná již dobrých čtyřicet let. Jedná se o malou slavnost, při níž se setkávají vycházející deváťáci s budoucími prvňáčky, a před zraky rodičů a přátel si předají pomyslnou štafetu školní docházky

Foto: Aleš Plevka

Ředitel ZŠ Habartov Mgr. Václav Riedl nechal zaznít historický zvon a akce byla zahájena.

Článek

Nezasáhne-li vyšší moc, je nepsaným pravidlem, že Poslední zvonění se uskutečňuje vždy jeden den před koncem školního roku. To letošní se tedy odehrálo ve čtvrtek 27. června v patnáct hodin odpoledne.

Jedná se o akci venkovní a místem konání je náměstí Přátelství. Přestože vždy existuje záložní plán v podobě místního kinosálu, většina aktérů vždy dává s ohledem na jeho omezenou kapacitu přednost venkovnímu prostředí. Venku ale naplno vstupují do hry klimatické podmínky, které letos vinou vlny neskutečných veder v účastnících vyvolávaly nemalé obavy.

Naštěstí se ve čtvrtek alespoň o 10 stupňů ochladilo a pofukoval mírný vánek. I navzdory tomu si mnozí protagonisté i diváci z akce odnesli nechtěný bonus v podobě spálené kůže.

Letos do jinak obvyklého scénáře vstoupila jedna inovace, když si žáci 9. ročníku ještě před veřejnou částí akce připravili asi půlhodinový předkrm určený jen svým nejbližším. V něm vtipně shrnuli svých devět školních let a závěrem prostřednictvím perníkového srdce poděkovali rodičům za jejich podporu.

Poté se již průvod složený z deváťáků a předškoláků vydal krátce před třetí hodinou na několikasetmetrovou cestu k náměstí. Tam je již čekali diváci, kteří svátečně oblečené náctileté a v pestrobarevných kostýmech oděné caparty přivítali bouřlivým potleskem.

Moderátorské role chopila trojice deváťáků, která všechny přivítala a vyzvala ředitele školy Mgr. Václava Riedla k tomu, aby nechal poprvé rozeznít zvon. Tak se i stalo a slavnost byla zahájena. Na pódiu pana ředitele doplnil i starosta města Ing. Petr Janura a oba posléze pronesli několik slov, v nichž děkovali rodičům i učitelům a budoucím školákům i středoškolákům přáli jen to nejlepší.

Následoval krátký kulturní program, na který se vždy všichni těší, neboť nápaditost a fantazie učitelek MŠ a přípravné třídy nezná hranic. MŠ Okružní se tentokráte inspirovala pohádkou Princové jsou na draka, a tak malí Honzové zachránili princeznu ze spárů draka a postavili zeď. Školáci z MŠ Duhové se společně vydali do peřin a děti z přípravné třídy předvedly to, jak je těžké pro stonožku, když ztratí ponožku.

Všichni sklidili zasloužený aplaus, po němž již nadešla jedna ze slavnostnějších chvil. Urostlí deváťáci se na volném prostranství setkávali s malými špunty a výměnou dárků završili symbolické předání zmiňované štafety.

Další část akce byla vyhrazena již především deváťákům. Ti se podepsali do pamětní knihy a poté z rukou třídní učitelky Mgr. Jitky Polívkové, ředitele školy a starosty města obdrželi šerpu, originální pamětní list a malý dárek.

Během dalších minut moderátoři přečetli připravený proslov, jímž deváťáci hodnotili jednu významnou etapu svého života. Pak se i oni předvedli s originálním vystoupením, jímž se stalo bubenické číslo.

Dunivý zvuk kbelíků vystřídala slova díků, jimiž loučící se žáci spolu s květinou poděkovali za práci i snahu všem přítomným učitelům. Poté se znovu rozezněl zvon a akce plná silných emocí byla u konce.

Reklama

Výběr článků

Načítám