Hlavní obsah

Historické schody ke kostelu v Popovicích u Jičína se dočkaly rekonstrukce

Novinky, Magda Doležalová

Jičínu se podařilo loni získat dotaci z Místní akční skupiny Otevřené zahrady Jičínska (MAS OZJ) na obnovu schodiště ke kostelu Narození Panny Marie v Popovicích. Nyní se schody, které jsou z loňska kulturní památkou, pyšní novým vzhledem. Z dotací se také podařilo vybudovat v Popovicích nové dětské hřiště.

Foto: Magda Doležalová

Původní schody

Článek

Za podpory MAS OZJ a za přispění dotace z Evropské unie se Jičínu podařilo během léta dokončit hned dva projekty. V Popovicích bylo opraveno schodiště ke kostelu Narození Panny Marie, na které město získalo 229 620 Kč, a zcela nově bylo vybudováno dětské hřiště, na které město získalo částku 173 064 Kč. Dotace na každý projekt činí 60 % z celkových uznatelných nákladů. Zbytek zaplatí město ze svého rozpočtu. Na každé akci se také z části podílely organizace či místní sdružení. Na schody ke kostelu finančně přispěla Římskokatolická církev a na dětské hřiště SDH Popovice. Realizace obou projektů probíhala v období duben až červenec 2014. 

Město Jičín se přidalo k MAS OZJ začátkem roku 2013. Jejím základním cílem je partnerství mezi soukromými subjekty a veřejnou neziskovou sférou, v praxi jde mj. o spolupráci s obcemi na zajištění finančních programů pro rozvoj dané obce ve sféře sociální, cestovního ruchu, občanské vybavenosti a zvelebování území, podpory péče o matky a děti atd. To vše v území, které je vymezeno turistickou oblastí Mariánská zahrada a částí turistické oblasti Valdštejnova zahrada na Jičínsku. Za poslední tři roky bylo díky MAS OZJ realizováno 17 projektů v celkové hodnotě 10,5 milionů korun. 

Více informací o MAS Otevřené zahrady Jičínska na www.otevrenezahrady.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám