Hlavní obsah

Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok

Novinky, Petra Ďurčíková

Zamezit nadprodukci potravinových obalů se loni na podzim rozhodli organizátoři farmářských trhů Náplavka – v Praze 7 na Řezáčově náměstí spustili pilotní projekt částečně bezobalového farmářského trhu Heřmaňák.

Foto: Archetyp, zapsaný spolek

Na rozdíl od trhů, které se konají v centru metropole a kam míří stovky turistů, je Heřmaňák spíš sousedským trhem.

Článek

První farmářský trh se sníženou produkcí potravinových obalů zahájil provoz 9. září 2017 v Praze 7. Pravidelně jej každou sobotu navštěvuje kolem tisícovky návštěvníků, kteří mohou do vlastních obalů nebo vratných nádob nakoupit u 20 až 25 farmářů či výrobců s různým sortimentem. Všechny potraviny ale do vlastních nebo vratných obalů možné nakoupit není.

„Například vakuově balené maso se porcuje a balí ve schválené provozovně, některé mléčné zakysané výrobky se plní do sklenic už v mlékárně nebo sušené houby či sušené biomaso, takzvané jerky, se suší tak, aby obsahovalo jen sedm procent vody, a pokud by se otevřel obal, tak natáhne vlhkost,“ vyjmenovala některé potraviny, které si zákazníci kupují už balené, Šárka Sedláčková, organizátorka farmářského trhu Heřmaňák.

„Ve vlastních obalech a nádobách si zákazníci mohou odnést kolem 40 procent prodávaného sortimentu, vracet skleničky a podobně lze ale skoro u všech prodejců. Ve vratných obalech je možné nakoupit třeba med, marmelády, ajvar nebo i vajíčka. Navíc pro ty, kteří si nechají nalít kávu do vlastního hrnku, má kavárna Alchymista připravený speciální bonus – levnější nápoje o pět korun,“ dodala.

Během ročního fungování se Heřmaňák stal nejen místem pro nákup farmářských produktů, ale i oblíbeným prostorem pro sousedská setkávání.

„Na rozdíl od trhů, které se konají v centru metropole a kam míří stovky turistů, je Heřmaňák spíš sousedským trhem. Tomu jsme přizpůsobili sortiment i akce, které se na trhu pravidelně konají. Oblíbené jsou například tvůrčí dílny pro děti. Navíc jsme na trh přidali kovové a dřevěné stolky se židlemi a každý trh zdobíme vázičkami s květinami, aby tu bylo příjemně všem,“ uvedla Šárka Sedláčková.

Mléko a mléčné výrobky, maso, uzeniny, zeleninu, řezané byliny, ovoce, houby, koření, cukrovinky, mošty, med, oleje, pečivo, domácí vajíčka od slepic z výběhu, víno, pivo, různé lahůdky a mnoho dalšího – sortiment, který nabízejí prodejci na farmářském trhu Heřmaňák, je velmi široký. Kromě farmářských potravin nabízí ale trh svým návštěvníkům i různé akce s netradičním programem, ukázkou řemesel nebo exotickým sortimentem.

„Například 17. listopadu obohatí trh svatomartinská vína a husí speciality. V prosinci (1. a 22.) bude součástí trhu Africký den, v nabídce bude v tyto dny ve vyhřívaných stanech například ovoce a zelenina přímo od farmářů z Ugandy, koření či čerstvé banány ze Zanzibaru nebo sušené ovoce vyzrálé na africkém slunci. Na rozdíl od většiny farmářských trhů Heřmaňák nečeká zimní pauza – poslední trh letošního roku proběhne 29. prosince a nová sezóna začne už druhou lednovou neděli,“ uzavřela Šárka Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám