Hlavní obsah

Herec Jiří Bartoň má postavu Hymana Kaplana stále rád

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Titulního hrdinu komedie Pan Kaplan má stále třídu rád, kterou 15. února uvede v Kulturním domě Rubín Brno-Žabovřesky divadelní společnost Parnas, představuje Jiří Bartoň. Charismatického herce, který prošel kamennými divadly i alternativními scénami, můžeme znát z filmu i televize.

Foto: archiv autora

Herec Jiří Bartoň.

Článek

Kyjovský rodák (ročník 1977) sice vystudoval střední knihovnickou školu, ale po maturitě nenastoupil někam do knihovny, nýbrž na místo jevištního technika v Městském divadle Brno. Právě na této scéně se také dočkal  i své první role, a to hned v shakespearovském Othellovi. I když šlo o drobnou roličku vojáka, bylo jasné, čemu že se to chce v budoucnu věnovat.  V té době už začal studovat soukromě herectví nejprve u Ladislavy Dujsíkové, potom u herečky Miroslavy Kolářové.

V roce 2004 zakončil studia divadelní a filmové vědy na FFMU v Brně, kde už současně působil v alternativním divadle Čára. Potkaly ho tu hlavní nebo velké role v inscenacích jako Mastičkář, Vzpomínky na život a dílo skladatele Foltýna, Balada Fortunina, Ludis Danielis, Heroika aneb Play Zavřel.  

Vedle toho mladý herec hostoval také v Divadle Polárka (O Smolíčkovi) nebo v Městském divadle (Máj).  On sám však rád vzpomíná i na postavu Mefista, kterou si zahrál v představení Faust?, přičemž bohaté herecké zkušenosti získal rovněž v několika rádiích.

V období let 2008 - 2013 působil ve stálém angažmá v Severomoravském divadle Šumperk, kde vytvořil řadu zajímavých a krásných postav. Byly mezi nim Gooper v Kočce na rozpálené střeše, Derbak v Baladě pro banditu, Calandor v Calandriádě, Jevgenij  Dorn v Rackovi, Osip v Revizorovi, Ross v Macbethovi, Antonín Důra v Rozmarném létě nebo Polednice v Kytici. V Šumperku si zopakoval i titulní roli v Mastičkáři.

V současnosti žije v Praze a je na volné noze. Hraje Hymana Kaplana v inscenaci Pan Kaplan má stále třídu rád, kterou uvádí brněnské Divadlo Parnas, ale také spolupracuje  s hudebním tělesem Ensemble Opera Diversa, kde ho můžeme vidět v roli Nissena Piczenika v Leviatanovi nebo v titulní roli inscenace Everyman. 

Před filmovou a televizní kamerou se Jiří Bartoň poprvé objevil v seriálu Četnické humoresky nebo v sitcomu Comeback. Objevil se v několika studentských filmech a před pár lety jsme ho mohli vidět také v americkém hororu Hostel II.

Výrazná tvář ho předurčuje k postavám charismatických mužů i nebezpečných grázlů, což dokládají seriály jako Expozitura/Atentát, Vraždy v kruhu nebo  Případy prvního oddělení. Přitom mu sluší i historický kostým - v televizním filmu Jan Hus ztvárnil postavu Fridricha Braniborského.

Navíc začíná mít úspěch v zahraničí. Zatímco v jisté reklamě, která se točila v americké produkci, představuje postavu gangstera, v pilotním dílu německého kriminálního seriálu Der Zürrich-Krimi: Borcherts Fall roli zahrál postavu únosce dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám