Hlavní obsah

Herec Jan Fišar chtěl původně zůstat v Ostravě tři roky, dnes je tu třicet let

Novinky, Robert Rohál

Jednu z klíčových postav připravované hry německého dramatika Martina Walsera Smrtihlav, jejíž českou premiéru uvede Národní divadlo moravskoslezské 31. ledna, hraje Jan Fišar. Inscenaci režíruje Peter Gábor, který herce obsadil i předtím do role Mageriho v muzikálu Balada pro banditu.

Foto: Robert Rohál

Jednu z hlavních rolí připravované inscenace Smrtihlav hraje Jan Fišar.

Článek

Jakou roli máte v připravovaném dramatu Smrtihlav, jejíž premiéra se odehraje prakticky za pár dnů na jevišti Divadla Antonína Dvořáka?

V této velice těžké a složité hře hraju profesora Liberé, který je psychiatrem, ale především bývalým vysoce postaveným nacistickým lékařem, jenž se vyrovnává se svou minulostí. Víc už neprozradím.

I když jste Pražák křtěný Vltavou, zakořenil jste v Ostravě. V NDM jste už třicet let, což možná svědčí o spokojenosti. Je to tak?

Je to už pro mne neuvěřitelných třicet let, zpočátku jsem si to neuměl ani ve snu představit, že bych tady tak dlouho zůstal. Myslel jsem, že to budou tak tři, čtyři roky, navíc Ostrava vypadala v roce 1982, kdy jsem nastoupil do tehdejšího Státního divadla, úplně jinak. O spokojenosti bych nemluvil, to zní trochu nedobře, hovořil bych spíš o přetrvávající kvalitě souboru a také o velmi dobrých režisérech, které tento soubor potkával a potkává. A to je asi to rozhodující, proč jsem zůstal a vydržel.

Které postavy vám na ostravském jevišti daly nejvíc zabrat a povedly se vám?

Zabrat vám dá každá role a mnohokrát ani nezáleží na tom, jak velká a rozsáhlá je. A které se povedly nebo podařily? To přece musí vyřknout divák. Já mohu pouze říct, které mne poznamenaly nejvíce.

Vím o vaší lásce k poezii a recitaci, s níž máte velké úspěchy. Například loni jste získal na jubilejním 50. ročníku festivalu Poděbradské dny poezie vůbec nejvyšší ocenění za přednes poezie a prózy v České republice - Křišťálovou růži… Kdo vás k poezii přivedl?

Poezie a umělecký přednes vůbec jsou mojí největší láskou. Té lásce mne naučil můj tatínek, který byl také hercem, ale především vynikajícím recitátorem.

Existuje role, respektive hra, do které byste rád šel?

Měl jsem kdysi mnoho snů a mnoho velmi odlišných představ o divadle, ale také o rolích, které bych mohl hrát. Ale naštěstí jsem se setkal s tolika jinými, o kterých se mi kdysi ani nezdálo… Za všechny bych zmínil Dona Juana, Pekelníka, Miláčka, Casanovu, Cyrana z Bergeracu, Moliéra, Mr. Jaye, Salieriho, ale je jich mnohem, mnohem víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám