Hlavní obsah

Herec a šéf Herecké asociace Ondřej Kepka vzpomíná na poslední setkání s Aťkou Janouškovou

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzrůstem byla malá, ale svou osobností, lidskostí, profesí a profesionalitou velká. Na nedávno zesnulou herečku a dabérku Aťku Janouškovou, s níž se příbuzní a přátelé koncem týdne naposledy rozloučili, zavzpomínal i Ondřej Kepka, herec a šéf Herecké asociace.

Foto: Lenka Hatašová, Ondřej Kepka

Onďřej Kepka byl jedním z posledních, kdo totografoval Aťku Janouškovou

Článek

Ondřej Kepka, jehož kdysi proslavila role v legendárním seriálu Arabela a který vyrůstal v herecké rodině díky mamince, herečce Gabriele Vránové, byl odmalička zvyklý na známé tváře. Na koho ale nyní zavzpomínal, je právě Aťka Janoušková, s kterou se pár dní před smrtí naposledy setkal.

Nesešli se jen tak, jak se říká “jen na pokec”, ale proto, aby ji Kepka, který je profesí také moderátor, režisér, kameraman a fotograf zvěčnil. 

„Měl jsem možnost setkat se s Aťkou Janouškovou při jednom z posledních rozhovorů. Fotil jsem ji na titul časopisu Doba seniorů. Zazvonil jsem u jejího bytu s mírnými obavami, protože jsme se osobně ani profesně příliš často nepotkávali,” zavzpomínal Ondřej Kepka, kterého odchody velkých hereckých legend v posledních týdnech také velmi zasáhly.

„Hned ve dveřích ze mně spadly veškeré obavy! Objevila se milá tvář a měl jsem hned pocit, že jsem nejlepší kamarádi. Nic nebyl problém, ze všeho měla legraci a sršela z ní dobrá nálada. Smála se, když jsem ji fotil v sedě 'na bobku', protože jsem chtěl zachovat to nejzákladnější pravidlo - nejlepší fotky se mají fotit s fotoaparátem na úrovni tváře člověka. I když ona je na ten svůj 'podhled' jistě zvyklá, přemýšlel jsem, jak muselo být pro ni těžké, když se musela celý život dívat na svět 'odspodu' – a přitom měla v životě tak krásný nadhled,” prozradil herec a prezident Herecké asociace, jejíž byla Aťka Janoušková také členkou.

Ani ve snu by ho však nenapadlo, že je to naposledy, co tuhle malou-velkou ženu vidí a má možnost s ní mluvit, vidět její laskavou tvář, úsměv a slyšet její tak specifický hlas, který propůjčila i legendární Včelce Máje i řadě dalších postaviček.

„Jsem vděčný, že těch pár fotografií bude pro mne vždy krásnou vzpomínkou na 'malou', ale přesto velkou osobnost,” podotkl Kepka, pro kterého byl odchod Janouškové stejně neuvěřitelný, jako třeba rodinného přítele Stanislava Zindulky, s nímž se kolegové a přátelé loučili jen den po ní.

„Je mi smutno. Smutno z toho, že odchází takhle skvělá a velká herecká generace. Garda profesionálů a lidí, pro které ten kumšt byl v podstatě posvátný. Já jsem v tom vyrůstal, tak to asi vnímám jinak. Ale abych nebyl jen patetický a smutný - jsem vděčný osudu za to, že jsem tak skvělé lidi mohl potkávat, poznat a s mnohými i třeba pracovat,” dodal Ondřej Kepka, jenž nyní se svým týmem chystá další ročník Cen Thálie, které budou letos na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám