Hlavní obsah

Hematologická laboratoř Krajské nemocnice T. Bati významně mění vybavení

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hematologické laboratoři Krajské nemocnice T. Bati dochází k významné obnově vybavení a modernizaci laboratorních přístrojů. Důvodem je kromě stáří předchozího vybavení také sjednocení diagnostik všech hematologických laboratoří nemocnic Zlínského kraje.

Foto: Adéla Čuříková

Hematologický analyzátor

Článek

Příkladem mohou být konkrétně tři nové koagulometry, na kterých se vyšetřuje srážlivost krve.

„Díky sjednocení došlo k významné úspoře v cenách za vyšetření, v případě koagulací 1,3 miliónu ve všech čtyřech nemocnicích, jen ve zlínské nemocnici se jednalo o téměř půl miliónu," uvedla primářka Hematologicko transfuzního oddělení KNTB MUDr. Jana Pelková.

Dalším novým přístrojem bude na přelomu dubna a května agregometr, který vyšetřuje funkce trombocytů pro zjištění případné poruchy funkce krevních destiček, v diagnostice krvácivých stavů či účinnosti protidestičkové léčby. Ta výrazně pomáhá při léčbě po mozkových příhodách i u srdečních infarktů.

„Velmi výrazně se zvedne také kvalita vyšetření krevního obrazu, a to díky novému hematologickému analyzátoru. Obnovu chystáme u separátoru krevních elementů, pomocí kterého připravujeme pro naše pacienty koncentráty krevních destiček,” dodala primářka Jana Pelková.

Všechny nové přístroje jsou na rozdíl od těch předchozích v tzv. zápůjčce. Součástí takového pronájmu je i veškerý servis přístrojů včetně náhradních dílů a technických kontrol. V hematologické laboratoři Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně bylo v roce 2017 provedeno celkem 319 tisíc vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám