Hlavní obsah

Helfštýn obsadí čtyři stovky kovářů, Hefaiston začíná

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvonivé údery kovářských kladiv, dopadajících na kovadliny, prastaré zdi prodchnuté vůní kouře a slovo krása. To je po celý víkend Hefaiston, mezinárodní setkání mistrů kovářského řemesla. Na hradě Helfštýn u Týna nad Bečvou se koná už po dvaatřicáté.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Letošního ročníku se zúčastní na čtyři stovky kovářů z celého světa. Své umění představí mistři černého řemesla z celkem dvaceti zemí, mezi nimiž nechybí USA, Německo, Francie, Itálie, Austrálie či Švédsko. Deset výhní, na nichž budou přímo před očima návštěvníků vznikat unikátní díla, se rozhoří v sobotu dopoledne.

 „K nejzajímavějším dílům bude patřit bezesporu půltunová plastika od švédského kováře, ale také sto padesáti kilogramový kříž Kristiny Habermannové. Václav Kitzberger přiveze betlém s více než třiceti figurami," uvedl kastelán Helfštýna Jan Lauro. 

K vidění budou po oba dny při práci mistři, kteří svá díla složí k nohám boha kovářství Hefaista. Kovat se bude i v psinci, kde se uskuteční soutěž o vykování nejdelší špice na jeden ohřev. Další výhně budou také na louce před hradem.

Kromě expozice pod širým nebem Helfštýn nabídne mimo jiné výstavu šperků a zbraní v H-studiu na III. nádvoří, ukázky různých kovozpracujících dovedností a soutěže pro odborníky i veřejnost.

Po oba dny je hrad otevřen od 9 do 18 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám