Hlavní obsah

Heleně Vondráčkové, která slaví pět desetiletí na scéně, vyjde výběrové dvojalbum

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v září uplyne padesát let od vydání první písně a zároveň velkého hitu Červená řeka, který odstartoval kariéru Heleny Vondráčkové. Vydavatelství Supraphon připravilo k tomuto jubileu dvojalbum Best Of The Best, které mapuje všechny hudební etapy této špičkové zpěvačky.

Foto: Supraphon

Obal připravovaného výběrového dvojalba Heleny Vondráčkové.

Článek

Bylo to 27. dubna v roce 1964, kdy tehdy ani ne sedmnáctiletá Helena Vondráčková vyhrála v pražské Lucerně finále soutěže Hledáme nové zpěváky. Tento večer byl pro ni přelomový, a to nejen díky vítězství, ale hlavně kvůli okamžitým nabídkám k natáčení pro Československý rozhlas a Československou televizi i k angažmá do několika pražských divadel.

Pár měsíců po soutěži - v září 1964 - jí vyšla na supraphonském singlu vůbec první nahrávka písně Červená řeka. Americká lidová a téměř pětiminutová písnička s českým textem Ivo Fischera s doprovodem Tanečního orchestru Československého rozhlasu se stala okamžitě obrovským hitem. Ostatně Helena Vondráčková ji zpívá na koncertech dodnes.

K tomuto jubileu vydává Supraphon výběr Best Of The Best, kolekci největších hitů od roku 1964 až po současnost. Celkem 41 písní v originálních verzích přináší na ploše dvou CD všechny zásadní nahrávky interpretky, ať už jsou to převzaté melodie nebo původní písně z pera Karla Svobody, Bohuslava Ondráčka, Zdeňka Marata, Jiřího Vondráčka, Vítězslava Hádla nebo Helmuta Sickela.

Fanoušci zde najdou poprvé kompletní původní verzi písně Sladké mámení i s filmovou slokou, která předtím nikdy na deskách nevyšla, několik duetů (s Jiřím Kornem, Karlem Gottem či Waldemarem Matuškou) a také legendární trojzpěv Časy se mění v podání Golden Kids.

Výběrové dvojalbum, které by se mělo v obchodech s hudbou objevit už příští měsíc, završí nová písnička Oheň lásky. V září se začne také prodávat pamětní medaile Heleny Vondráčkové v limitované edici společně s tímto dvojalbem.

Není to však jediné zpěvaččino album pro letošní rok - na podzim se na hudebním trhu objeví rovněž nové vánočně laděné CD.

Reklama

Výběr článků

Načítám