Hlavní obsah

Helena Vondráčková zpívá na bilančním albu i jazzové evergreeny

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nové knize, kterou nedávno pokřtila v pankráckém obchodním centru Arkády, přichází Helena Vondráčková s bilančním „trojcédéčkem“, které propaguje i na svém probíhajícím turné.

Foto: Jakub Ludvík

Obal nového zpěvaččina alba Helena (nejen) o lásce.

Článek

Zatímco prosincový koncert v Lucerně se blíží, současnost je ve znamení koncertního turné po Česku a Slovensku. Vedle koncertů potěší fanoušky i právě vycházející trojalbum Helena (nejen) o lásce, které přináší celkem 62 písniček z let 1964 – 2012.

V plejádě slavných písní se však objevují i skladby nikdy předtím na CD nevydané anebo známé písně v jiných aranžích. Vedle cizojazyčných písní natočených v angličtině, němčině, francouzštině, polštině či japonštině nechybějí ani dvě novinky – Čas dál nech spát, což je nový duet s Davidem Deylem, a trojzpěv Fuoco nel Fuoco, který Helena Vondráčková natočila v italštině s Andreou Andreiem a Davidem Mattiolim. 

Další pozoruhodností bilančního alba je zařazení jazzových skladeb, které Helena natočila ještě během své někdejší spolupráce s kapelou Luďka Švábenského. Z této doby pocházejí i „live“ nahrávky dvou jazzových evergreenů Take the Train a Mr. Paganini pořízené s Orchestrem Gustava Broma na jazzovém festivalu v Praze v roce 1978.

Radost z toho má také současný Helenin kapelník - sám velký jazzman - Charlie Blažek, který říká: „Nedávno jsme s Helenou selektovali její věci z této doby a určitě některou z nich zařadíme i do koncertního programu. Z nahrávek, které jsem slyšel, jsem nadšený. Helena by lehce zastínila kdejakou jazzovou divu nejen u nás.“

Skladby vybírala zpěvačka se svým spolupracovníkem Jiřím Svobodou, který vypomohl zejména s archivy České televize a Českého rozhlasu.

„Dramaturgem alba byla nakonec spíš Helena. Ona přišla s koncepcí, která byla trošku jiná, než jaká byla moje původní představa. Fanoušky určitě potěší, že dojde na některé písně z rozhlasového a televizního archivu, které dosud nebyly vydané. Například Prázdný rám, Místy, Stébla snů, Tak mi piš dál, Zánovní růže, Čí je lokál… Poprvé vyjde na albu také kompletní verze písně Sladké mámení, kterou Helena natočila ve studiu u Dana Hádla. I některé Heleniny hity budou v jiných verzích – jako například Nahrávám nebo Růže kvetou dál. A nebude chybět ani novinka – duet s Davidem Deylem Čas dál nech spát. Zatímco první a druhý disk přinášejí hity anebo nové verze známých písní či písně nikdy nevydané, třetí disk je věnován písním, které Helena natočila pro svá cizojazyčná alba, a to jak pro Supraphon, tak pro zahraniční gramofonové společnosti,“ uvedl editor alba Jiří Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám