Hlavní obsah

Helena Vondráčková vystoupí jako Grizabella v plzeňském nastudování muzikálu Cats

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K roli kočky Grizabelly se po dvanácti letech vrátí zpěvačka Helena Vondráčková. Stane se tak 26. března v rámci dvou exkluzivních představení muzikálové inscenace Cats (Kočky), kterou uvádí s úspěchem už třetí sezónu Nová scéna Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Foto: archiv

Helena Vondráčková vystoupí v roli Grizabelly v plzeňském Divadle J. K. Tyla.

Článek

Podle uměleckého šéfa muzikálového souboru Lumíra Olšovského patří právě Kočky od své premiéry 25. prosince 2014 patří Kočky - přebásněné Michaelem Prostějovským a zrežírované Romanem Meluzínem - k nejoblíbenějším inscenacím Divadla J. K. Tyla Plzeň. Zmíněná mimořádná představení s Helenou Vondráčkovou budou 60. a 61. reprízou světově proslulého muzikálového evergreenu z pera Andrewa Lloyda Webbera.

Helena Vondráčková se ke „své“ Grizabelle vrací po dvanácti letech. Poprvé se v této roli představila na jaře roku 2005, kdy vstoupila do již rozjeté první české produkce Cats v pražském Divadle Milénium jako hvězdný host. Tehdy Grizabellu zpívala v alternaci s Yvettou Blanarovičovou, Ditou Hořínkovou a Zuzou Ďurdinovou.

Jak uvádějí přehledy, patří Cats k nejúspěšnějším neamerickým muzikálům. Jen na scéně londýnského West Endu se hrál jednadvacet let bez přestávky a na celém světě jej pak vidělo přes 70 miliónů diváků. Získal také nejprestižnější světová ocenění – dvakrát Grammy a sedm cen Tony.

Autor hudby Andrew Lloyd Webber rád vzpomíná, jak mu v dětství jeho matka předčítala nádherné veršované pohádky o kočkách od Thomase Stearnse Eliota, nositele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1948. Právě podle nich pak poetický taneční muzikál plný fantazie, skvělých melodií a strhujících tanečních čísel zkomponoval.

Hlavním hitem Koček je bezesporu píseň Memory, kterou Lloyd Webber údajně napsal přes noc. Do svého repertoáru ji převzalo přibližně sto padesát zpěváků na celém světě. U nás ji nazpívali třeba Karel Gott nebo Petra Janů, ale také Helena Vondráčková. Písnička, kterou otextoval Eduard Krečmar, se nachází na zpěvaččině Broadway Albu (1993), ale Vondráčková se k ní často vrací i na svých koncertech. Skladba Vzpomínky ostatně nechybí ani na jejím dalším muzikálovém projektu Helena On Broadway (2013).

Reklama

Výběr článků

Načítám