Hlavní obsah

Helena Vondráčková oslaví narozeniny koncertní show v pražském Divadle Broadway

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neuvěřitelné šestašedesáté narozeniny oslavila Helena Vondráčková sice už 24. června, nicméně se svým publikem je oslaví ještě jednou, a to na koncertě, který proběhne ve středu 3. července od 19 hodin v pražském Divadle Broadway. Jako host vystoupí Felix Slováček.

Foto: Robert Rohál

Zpěvačka Helena Vondráčková.

Článek

Profesionální zpěvačkou se stala v roce 1965, když nastoupila do angažmá v pražském divadle Rokoko. V letech 1968 – 1970 byla členkou i v zahraničí (třeba v pařížské Olympii) úspěšného tria Golden Kids. Od roku 1971 vystupuje jako sólistka. Za zády se jí vystřídala řada velkých orchestrů i malých kapel, společně vystupovala například s Jiřím Kornem  nebo Karlem Gottem.

Zpívala v řadě zemí Evropy, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě a dvakrát v newyorské Carnegie Hall (2000, 2005). K největším úspěchům patří účast ve finále na festivalech v Rio de Janeiru i v Tokiu. Může se pochlubit i titulem Hvězda roku 1976, kterou jí udělil britský hudební časopis Music Week, cenou Grand Prix na festivalu v Polských Sopotech 1977 nebo Jantarovým slavíkem, který si vyzpívala na sopotském festivalu v roce 2000.

Objevila se v několika filmech (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Romance za korunu, Jen ho nechte, ať se bojí, Kameňák 2) stejně jako v několika divadelních muzikálech (Bídníci, Kočky, Hello, Dolly!, Mona Lisa, Baron Prášil). Hlavní role si zahrála i ve dvou televizních muzikálech Příliš krásná dívka a Letní romance.

Už na začátku své kariéry získala titul Zlatý slavík 1965, následovala řada stříbrných a bronzových slavíků. Hlavní ceny si vyzpívala rovněž na tuzemských a dnes už neexistujících festivalech Bratislavská lyra a Děčínská kotva. V letech 2001 a 2002 byla oceněna Cenou IFPI – což je ocenění pro nejúspěšnější zpěvačku. V roce 2002 jí Akademie populární hudby udělila hned dvakrát cenu Anděl, a to v kategorii Nejlepší zpěvačka a Síň slávy. Je majitelkou řady zlatých desek.

V roce 1993 jí byla udělena Platinová deska Supraphonu za pět miliónů prodaných desek (dnes je to už přes osm miliónů prodaných nosičů), čímž se stala nejprodávanější českou zpěvačkou všech dob.

Pro letošní rok připravuje Helena Vondráčková novinkové album, které se na trhu objeví na podzim. Letos ji uvidíme také v televizním seriálu Gympl.

Reklama

Výběr článků

Načítám