Hlavní obsah

Hektolitry piva netečou jen na Oktoberfestu, slavnosti piva pořádá i Erlangen

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Město, které má něco málo přes 100 000 obyvatel, dokáže v době konání pivního festivalu Bergkirchweih přijmout dobrý milion hostů nejen z Bavorska. Kapacity ubytovacích zařízení doslova praskají ve švech. Ovšem jsou i další důvody Erlangen a okolí navštívit.

Foto: archiv

V ulicích to žije, když pivo teče.

Článek

Erlangen se počeštěle nazývá poněkud nelibě zněle česky Erlanky. První písemné záznamy jsou archivovány z roku 1002. Pro nás může být zajímavé, že město, respektive tehdejší vesnici, získal roku 1361 koupí Karel IV., roku 1376 zde vyrostla mincovna, městská práva byla Erlangenu udělena roku 1398.

Nachází se zde jednak Univerzita Fridricha Alexandra (založená roku 1724 v Bayreuthu a sem přestěhovaná roku 1743), využívající i prostory rozlehlého zámku Margravial Palace, a také nespočet poboček firmy Siemens AG. Technickou zajímavostí je vybudování prvního železničního tunelu v Bavorsku po připojení k železnici roku 1844.

Konec druhé světové války, kterou město přežili bez škod, pak zmiňuje nevyjasněnou smrt zdejšího velitele Wernera Lorleberga. zda spáchal sebevraždu v hanbě za rozhodnutí se vzdát Američanům bez boje, či byl zabit některým z hrstky soukmenovců, odmítajících jeho rozkaz, není doloženo.

Komu se tedy nechce za hromadným pitím cestovat až do Mnichova, může si tuto lidovou zábavu užít právě v Erlangenu, nicméně až zase za rok, letošní červnový termín již pohltil rychlý tok dějin. Nakolik se po podobné akci pohrabalovsku slovy Rudolfa Hrušínského znečistí „áleje“, je otázkou, vlastní zkušenost s návštěvou tohoto místa v době netušeného konání slavnosti Bergkirchweih je však svým způsobem pozitivní - získat poslední volné místo v kempu pro náhodného turistu, netušícího extrémní příliv žíznivců do oblasti, se dá považovat za mimořádné štěstí.

Ovšem nejen příznivcům lidových pivních slavností nebo toulek dosti rušným městem je tato oblast Bavorska, konkrétně zvaná Střední Franky, prioritně určena. Zhruba 3 kilometry od města se nachází Großer Bischofsweiher, tedy Velký biskupský rybník, oblíbená rekreační oblast s kempem. Voda do něj přitéká z Malého biskupského rybníka, obklopeného soustavou menších rybníčků s dvěma pozorovacími malými rozhlednami, určenými milovníkům sledování četného vodního ptactva. Poblíž nejdete i keltská pohřební místa z doby haštalské a laténské - zde MAPA.

V okolí je i mnoho zámečků, jedním z nich je od kempu 15 km vzdálený vodní zámek Neuhaus ve stejnojmenné obci. Je zde i muzeum myslivosti a rybářství, doplněné naučnou stezkou.

Renesanční podoba zámku Neuhaus vystřídala charakter dřívějšího středověkého hradu za přestavby v letech 1612-1618, kterou provedl tehdejší držitel Johann Philipp von Crailsheim obrana pomocí vodních příkopů a rybníků je uváděna již roku 1509, roku 1528 byla vystavěna pozdně gotická kaple. Dobře chráněné místo přežilo i třicetiletou válku, zázemí zde mě li vesničané a hospodářská zvířata z okolí. O vydrancování se roku 1796 postarala vojska francouzská, důsledek toho bylo zchátrání zámku, roku 1832 již neobyvatelného. K obnově zámku došlo až v roce 1902, a to díky Sigmundovi von Crailsheim z rodu dávných vlastníků zámku.

Ať již tedy toužíte olíznout pěnu na tupláku, či si projít kraj plný rybníků a malých zámků, tato část Bavorska vás při cestách překvapí a nezklame.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám