Hlavní obsah

Havlova lavička před libereckou knihovnou

Novinky, Milan Turek

V úterý 8. března oslavila Krajská vědecká knihovna v Liberci již patnáct let své existence. V jejích fondech je milión svazků, ročně ji navštíví na tři sta padesát tisíc návštěvníků. Za rok uspořádá na pět set akcí, jako jsou přednášky, výstavy, besedy, exkurze. Poskytuje řadu nejrůznějších služeb.

Foto: Plakát liberecké knihovny

Lavička Václava Havla před libereckou knihovnou

Článek

Mnohé knihovny v zemi přicházejí o čtenáře, jejichž zájmy se obracejí k internetu a informacím mimo tištěná média. Liberecká knihovna nejenže zatím čtenáře neztrácí, ale o její služby je stále větší zájem.

Ředitelka Blanka Konvalinková plánuje akce knihovny dokonce víc než rok dopředu. Knihovnu je možno ve městě považovat za monumentální kulturní stánek, jehož cílem je vedle vzdělávání i zábava. Paleta nabídek kulturních akcí je tak pestrobarevná, že láká do moderní budovy všechny obyvatele sociálního spektra. Vypůjčit knížku si sem přichází pětadvacet tisíc čtenářů. Jiní pravidelně chodí na výstavy, senioři pročítají deníky a časopisy s téměř železnou pravidelností.

Stejně tak je obsazováno pětadvacet počítačů za poměrně nízkou cenu za připojení k internetu. Knihovna umožňuje i připojení vlastního počítače k internetu zdarma. K internetovým službám patří půjčování čteček internetových knih nebo umožňuje čtení zahraničních časopisů  v digitální podobě. Běžné je i propojení katalogů s Národní a dalšími knihovnami v republice. V digitální podobě má knihovna i svůj časopis, který zájemcům rozesílá mejlem.

Na místě Němci vypálené židovské synagogy v Liberci se 16. prosince 1997 uskutečnilo slavnostní symbolické položení základního kamene Stavby smíření. Stavbou, nad níž převzali v roce 1995 záštitu prezidenti České republiky a Spolkové republiky Německa, je nový objekt Státní vědecké knihovny v Liberci, v níž je zakomponována židovská modlitebna.

Jednu z největších židovských synagog ve střední Evropě vypálili v Liberci nacisté v průběhu "Křišťálové noci" z 9. na 10. listopadu 1938. Podle bývalé ředitelky liberecké knihovny Věry Vohlídalové Stavba smíření je aktem vzájemného porozumění. „Je symbolem podané ruky nad vzájemnou minulostí do nové budoucnosti a symbolem smíření lidí a mezilidské komunikace,” řekla při slavnostním aktu.

Nad základním kamenem zazněla poselství prezidentů Romana Herzoga, přednesl ho velvyslanec Anton Rossbach a Václava Havla, za kterého promluvil Pavel Tigrid. V poselství Václava Havla bylo vzpomenuto, jak oba prezidenti přišli na myšlenku podpořit projekt Stavby smíření.

Ke dni patnáctého výročí otevření knihovny a současně v roce Václava Havla spolu s nadačním fondem z podnětu budovatelky nové knihovny Věry Vohlídalové byla 8. března slavnostně instalována Lavička Václava Havla. Slavnostního aktu se zúčastnila řada zástupců politických stran a představitelé státních orgánů. Lavičku společně odhalily současná ředitelka Blanka Konvalinková a první porevoluční ředitelka Věra Vohlídalová.

Knihovna svou kulturní činností, zvláště pak návazností na mezinárodní organizace nejen knihovnické, v současnosti výrazně přesahuje rámec kraje. V Libereckém kraji a současně v Euroregionu Nisa nedosahuje žádná kulturní instituce takové popularity a šířky akcí jako liberecká knihovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám