Hlavní obsah

Havaj v Sokolovně

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace Sokolovna v Polici nad Metují a spolek Apeiron připravili na druhý březnový víkend projekt Havaj v Sokolovně. Po dva večery, v pátek 10. a v sobotu 11. března vždy od 19.00 hodin budou mít návštěvníci možnost se podívat na Havajské ostrovy trochu jinak.

Foto: Jiří Horský
Článek

To, že na Havaji nemusí být vždycky Havaj, ukážou dva muži.

V pátek Jiří Fulka z Police nad Metují, který za doprovodu fotografií promluví a zavzpomíná na závody Xterra, a v sobotu Jiří Horský z Jílového u Prahy, horolezec a cestovatel, který na přelomu loňského a letošního roku lezl na Havajských ostrovech.

Xterra jsou extremní triatlonové závody, které začaly právě na Havaji na ostrově Maui. Klasické triatlonové rozložení disciplín zůstává: plavání, cyklistika a běh. Na Havaji se cyklistická část ale koná na horských kolech. O oblíbenosti tohoto závodu svědčí i starty mnoha olympioniků a profesionálů.

V roce 2002 dokázal Jiří Fulka vybojovat ve své kategorii úžasné druhé místo. Sportovec tělem i duší vzpomíná na tento závod s obyčejnou lidskou skromností. V rozhovoru s Michalem Pilouškem (M. Piloušek byl prvním Čechem, který na Xterra na Havaji startoval) vzpomínal i na první mistrovství republiky na Hluboké:

„Na Hluboké to tenkrát bylo super. Nic, kromě pěkného zážitku jsem od toho neočekával a tak mě první místo v čtyřicátnících velmi mile překvapilo. Pak díky tomu následovala Xterra na Maui a druhé místo na MS. Protože mě to vždy hodně táhlo do přírody, tak mě Xterra dostala a drží mě dodnes.”

Po tomto úspěchu startoval na Havaji ještě v několika dalších letech. V roce 2015 se opět všechno nasměrovalo k dalšímu startu na Xterra na ostrově Maui. Na stránkách Redpoint napsal: „Po srpnovém vítězství ve své kategorii v závodu SP Xterra v Prachaticích jsem obdržel nominační certifikát k účasti MS na havajském ostrově Maui. Zatím poslední účinkování Jiřího Fulky na Havaji skončilo celkovým 297 místem ze zhruba 800 startujících a úžasným devátým místem v kategorii M 55 (muži 55 - 59 let).

V sobotu se v Sokolovně představí cestovatel a horolezec Jiří Horský. O lezení na Havaji mluvil už několik let, aby nakonec těsně před koncem roku nasedl v Praze do letadla a po několika přestupech vystoupil na Havaji. S humorem sobě vlastním o lezení pak řekl: „Na Havaji to byla prostě Havaj. Džungle, pláže, krásný stěny…“

Jako cestovatel navštívil Indii, Pákistán, Jordánsko, Turecko, Indočínu… Jako horolezec je aktivní na českých skalách (včetně Broumovských stěn a Teplicko-Adršpašských skal), v Tatrách nebo v Alpách či v Maroku. Ale lezl taky na Mallorce.

K jeho nejvážnějším výstupům patří „Letecká“ na Milence v Adršpachu, Via Vertigine na Monte Brento (2007), Nordwand (Severní stěna) na Eiger (2008), N-Kante (Severní hrana) na Pizzo Badile (2012) nebo v roce 2016 konečně vysněný Matterhorn - klasickou cestou.

Po Matterhornu už přišel na řadu další ze snů, které se mu podařilo splnit - Havaj. Že Havaj nemusí být vždy a za každou cenu Havaj ukáže Jiří Horský v sobotu 11. března od 19.00 hodin v Sokolovně v Polici nad Metují.

Na obě dvě přednášky je vstupné dobrovolné, o občerstvení se postarají Jana a Karel Křepelkovi z restaurace Sokolovna.

Reklama

Související témata:
Sokolovna

Výběr článků

Načítám