Hlavní obsah

Hasičskou výzvu ovládl SDH Přepychy, nejaktivnější sbor v republice

Novinky, Jan Marxt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenění pro nejaktivnější dobrovolné hasiče zapojené do sběru vysloužilého elektra převzali zástupci sboru z obce Přepychy v okrese Pardubice. Zvítězili v soutěži Hasičská výzva, kterou na období od 1. května do 31. října 2018 vyhlásil kolektivní systém Elektrowin v rámci projektu Recyklujte s hasiči.

Foto: Jan Marxt
Článek

Do soutěže byl automaticky zařazen každý sbor, který v určeném termínu uspořádal ve svém bydlišti svoz vysloužilých spotřebičů. Na konci soutěžního období organizátoři sečetli váhu odevzdaného elektra a přepočetli ji na obyvatele dané obce. Pro výpočet posloužila databáze obyvatel Českého statistického úřadu.

Hasiči z SDH Přepychy dosáhli skvělého výsledku 197,82 kg na obyvatele. Druzí skončili v soutěži dobrovolní hasiči z Vésky v Moravskoslezském kraji s 118,97 kg na obyvatele, 3. místo patří SDH Březová (Liberecký kraj) se 104,46 kg na obyvatele.

Vyhráli, co se dalo

„V Přepychách jsem sice byl poprvé, se zdejšími hasiči jsem se ale setkal už podruhé,” usmívá se Roman Tvrzník, předseda představenstva Elektrowin a. s. V roce 2015 jim totiž v pražském Top hotelu předával ocenění za vítězství v doprovodné soutěži přehlídky Miss Hasička ČeskoSlovensko. Tehdy zvítězili výsledkem 174 kilogramů vysbíraných spotřebičů na obyvatele. A v listopadu 2017 se 162 kusy odevzdaných velkých spotřebičů navíc vyhráli měsíční hodnocení v soutěži Podzim plný rekordů, která se uskutečnila rovněž v rámci projektu Recyklujte s hasiči.

Předat ocenění přijel do Přepychů také Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS).

„Hasiči vždycky pomáhali sbírat šrot a vylepšovali si tak rozpočet. Teď usnadňují svým sousedům odevzdání starých spotřebičů k recyklaci a čerpají za to různé odměny,” připomíná Jan Aulický. „Když se jako host zúčastním výroční valné hromady některého sdružení, za projekt Recyklujte s hasiči si vždycky vyslechnu chválu,” svěřuje se.

Vítězný sbor vyhrál příspěvek ve výši 20 000 Kč na společenskou, kulturní či sportovní akci, kterou se rozhodne uspořádat. Sbor na druhém místě získal příspěvek ve výši 10 000 Kč a třetí nejaktivnější sbor 5 000 Kč. 

Projekt Recyklujte s hasiči funguje už od roku 2011, od začátku se setkal jak s podporou SH ČMS, tak s aktivní účastí jednotlivých hasičských sborů. Těch se do projektu zapojilo už na 1500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám