Hlavní obsah

Habartovští četníci návštěvníky opět přenesli do období první republiky

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum bezpečnostních sborů v Habartově ve spolupráci s o. s. Klub 1938 - Četnická stanice Habersbirk a městem Habartov již počtvrté uspořádalo v rámci celostátního projektu Muzejních nocí zábavně-naučné setkání pro příznivce historie.

Foto: Aleš Plevka

Účastníci malé módní přehlídky

Článek

V sobotu 8. června od 14 přibližně do 22 hodin čekal na návštěvníky v budově muzea v Národní ulici a také na přilehlé zahradě pestrý program, jenž nepostrádal zábavu a ani poučení.

V průběhu dne si diváci mohli vybrat z bohaté nabídky aktivit. V pravidelných intervalech se konaly prohlídky muzea, které byly doprovázeny odborným výkladem, o nějž se postarali členové Klubu 1938 odění do dobových uniforem.

Komu takto načerpaná fakta nestačila, mohl pak využít pohostinství přednáškového sálu, kde se uskutečnilo několik besed, které prostřednictvím mluveného slova a obrazového doprovodu hlouběji rozebíraly události po všech stránkách nelehkého období roku 1938.

Naučnou složku programu navíc ještě vhodně doplňovala možnost koupě knih s historickou a vojenskou tematikou z nakladatelství Svět křídel. Pro toho, kdo toto vše absolvoval, bylo již pak téměř hračkou, odpovědět na několik otázek shrnutých v dějepisném kvízu a vysloužit si nějakou tu sladkou odměnu.

Zahrada nabízela zázemí pro občerstvení a posezení. Atmosféru třicátých let skvěle navozovaly melodie z produkce hudebního tělesa Swing Melody Ostrov. Ty byly čas od času vystřídány produkcí potulného flašinetáře. Obzvláště děti si užily představení loutkového divadla Špalíček z Chebu, střelbu ze vzduchových pušek, hod míčkem na podobiznu Adolfa Hitlera či projížďky v historických vojenských vozidlech.

Své diváky si opět našly oblíbené dramatické scénky, které  zachycovaly službu a život prvorepublikových četníků. Novinkou pro letošek byla malá módní přehlídka, která představovala jak četnické a vojenské uniformy, tak také oděvy výhradně ženské, které prezentovaly dámy z Masarykova svazu žen.

Do muzea si v průběhu 4. habartovské muzejní noci našly cestu určitě stovky návštěvníků. Díky pečlivé přípravě organizace a pestré nabídce programu své cesty do Habartova rozhodně nelitovaly, jelikož koktejl zábavy a poučení byl namíchán znovu velmi zdařile.

Reklama

Výběr článků

Načítám