Hlavní obsah

Habartovská škola navazuje kontakty se školou v bavorském Bad Bernecku

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorské městečko Bad Berneck se před několika lety po saském Lengenfeldu stalo již druhým partnerským městem Habartova. Nicméně prozatím nebyly vzájemné kontakty příliš časté, a tak jsme od nové ředitelky tamější školy Sebastiana Kneippa K. Johnové rádi přijali pozvání na první seznamovací návštěvu.

Foto: Aleš Plevka

Škola Sebastiana Kneippa v Bad Bernecku

Článek

Školní rok v ZŠ Habartov vinou oprav a rekonstrukcí končil o pár dní dříve, a tak nic nebránilo tomu, aby skupina několika kantorů z Habartova, doplněná o starostu města Ivo Zemka vyrazila ve středu 26. června do 85 kilometrů vzdáleného městečka, ležícího na německé straně Krušných hor.

Návštěva ten den trvala jen několik hodin a kladla si hlavně za cíl vzájemné seznámení členů pedagogických sborů.

Na úvod nás čekalo milé přivítání a pak již následovala prohlídka školy. Průvodkyní se nám stala sama ředitelka. Protože v Německu končí školní rok až ke konci července, měli jsme možnost nahlédnout i do několika vyučovacích hodin. Třídy se v ničem zásadním od těch našich nelišily.

Při další exkurzi jsme navštívili některé speciální učebny určené pro domácí práce, pracovní výchovu, hudební výchovu a jiné. Ředitelka se nám neopomněla pochlubit ani zánovní počítačovou učebnou, kterou nedávno vybavilo samo město.

Po důkladné prohlídce, během níž jsme si vzájemně vyměňovali informace o počtu žáků, chodu školy a režimu fungování, jsme se přesunuli do sborovny. Tam také v jednu hodinu, po skončení výuky, zamířili i místní učitelé a i oni byli doplněni o svého starostu Jürgena Zinnerta. Došlo na stručné představení a několik krátkých proslovů, z nichž nejvíce překvapil ten v podání paní ředitelky. Ta si ho totiž připravila dvojjazyčně, což nás velice potěšilo. Obzvlášť když bylo na ní patrné, jaké úsilí musela vynaložit v souboji s pro ni velice obtížnou češtinou. Ale podařilo se a ona si mohla na závěr vychutnat náležitý potlesk.

Poslední hodinu neformálního setkání jsme strávili v rytmu tance, neboť jsme pod odborným vedením byli aktivně zasvěceni do tajů bavorských národních tanců.

V brzkém odpoledni jsme zamířili k domovu s tím, že návštěva se vydařila. Někdy na podzim nám němečtí kolegové návštěvu oplatí a samozřejmě na řadu přijdou i vzájemné návštěvy žáků. Již dnes je v chodu příprava společného projektu, který se stane naší další aktivitou v rámci Euroregia Egrensis.

Reklama

Výběr článků

Načítám