Hlavní obsah

Habartov boj s bílým živlem nevzdává

Novinky, Aleš Plevka

Habartov leží v nadmořské výšce přesahující 500 metrů, takže již po několik let je zde v určitých fázích zimy nás sněhová nadílka velmi bohatá. Letošní rok v tomto směru roky předchozí dokonce o něco předčil.

Foto: Aleš Plevka

Hlavní ulice jsou s vypětím sil udržovány sjízdné

Článek

Sněhu každodenně přibývá a jeho odklízení a likvidace jsou takřka nekonečné. Na eliminaci sněhových přívalů tak bohužel nepostačuje vozový park Technických služeb Habartova a bylo nutné nasmlouvat externí výpomoc.

Z vlastních zdrojů má město v terénu 4 traktory, 1 velký sypač s radlicí, 1 tzv. bobík s radlicí a 2 sněhové frézy na úklid chodníků. Lidské zdroje posílili i tři lidé, kteří tuto činnost vykonávají v rámci veřejně prospěšných prací, a mají za úkol např. úklid schodišť a přístupů ke kontejnerům na odpad.

Sněhové bariéry jsou tak enormní, že bylo nutné je začít z města odvážet pryč, poněvadž z mnohých ulic se stávaly jednoproudé silnice a z chodníků úzké vyšlapané stezičky. S odvozem sněhu vypomáhá jeden velký nakladač a nákladní vůz Tatra a navíc ještě další bobík.

Aby byly finanční náklady co nejnižší, odváží se bílá záplava jen několik desítek metrů za ceduli označující konec města. Nechtěný sníh se ukládá na velké parkoviště před místní in-line dráhou, která se v zimním období samozřejmě nevyužívá, a tak sníh zde nikomu nepřekáží.

Situaci komplikují nízké teploty, které snižují účinnost chemického ošetření, poměrně silný vítr (v úterý 28. prosince se přece jen trochu utišil) a samozřejmě i neukáznění občané, kteří svá vozidla parkují mnohdy velmi nevhodně a i přes přítomnost zákazových značek.

Zvládnout nelehkou situaci vypomáhají i členové místní JSDH, kteří se již podíleli na odklizení sněhu z ploché střechy MŠ v ulici Karla Čapka. Hasiče pravděpodobně však čekají ještě i další městské objekty.

Obezřetnost je na místě i při vycházkách do přírody, poněvadž v příměstských lesích i nadále trvá reálné nebezpečí polomů a padajících větví, které neunesou nápor narůstající sněhové pokrývky. Oficiální zákaz vstupu nebyl stále odvolán, a tak pohyb po lese podstupují všichni na vlastní riziko.

Reklama

Výběr článků

Načítám