Hlavní obsah

Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci slaví sedmdesátiny

Novinky, Lenka Hatlapatková

V sobotu 3. září oslaví Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci 70. výročí svého vzniku. Mezi více než pěti tisícovkami jeho absolventů jsou například tenistka Petra Kvitová, viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík, průmyslový magnát Jan Světlík nebo spisovatel Miroslav Žamboch.

Foto: Jiří Velký
Článek

„Výročí založení slavíme na den přesně. Do lavic původní německé chlapecké školy usedli žáci Spolkového reálného gymnázia Matice Opavské poprvé 3. září 1946,” zdůraznil ředitel školy Vít Schindler a pozval na den otevřených dveří gymnázia, které se v minulosti proslavilo zejména kvalitními výsledky tříd zaměřených na matematiku. Mnozí jejich absolventi dnes patří – jako například hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler – k úspěšným finančníkům.

„Stovky absolventů, z nichž někteří využili možnost ubytování v našem internátu, si přijdou v sobotu 3. září zavzpomínat na svá studentská léta. Škola je pro ně otevřena od 10 do 14 hodin. Následovat bude mše za zesnulé absolventy, která se bude konat od 14.30 hodin v kostele sv. Mikuláše v Bílovci. A v kulturním domě začne v 17 hodin setkání absolventů ročníků 1950 až 1983,” pokračuje Vít Schindler a připomíná, že oslava výročí školy se koná ve stejný den jako oslavy města Bílovce. To vydalo u příležitosti jubilea gymnázia pamětní minci.

„Jen málokteré město se může pochlubit takovým gymnáziem s takovou tradicí,” říká starosta města Pavel Mrva, shodou okolností devátý z deseti ředitelů, kteří stáli v čele školy v průběhu její 70leté historie. „Za tu dobu se gymnázium stalo nedílnou součástí města. Nikdo z místních obyvatel nerozlišuje, kdo je zřizovatelem. Je to prostě naše gymnázium, které proslavilo Bílovec  po celé republice a mnohdy i za hranicemi země.” 

Při školních oslavách organizovaných abiturientským výborem se mohou návštěvníci přesvědčit o tom, jak se v průběhu let změnil interiér monumentální dvoupatrové budovy gymnázia s prvky neorenesance a neoklasicismu i přilehlých staveb vybudovaných v 80. letech minulého století.

„Díky tomu, že jsme získali poměrně velké množství finančních prostředků z fondů Evropské unie, došlo jen v posledních šesti letech k zásadním změnám,” uvedl ředitel gymnázia.

„V učebně, kde se kdysi učila branná výchova, je posilovna, tam, kde žáci pronikali do tajů psaní na stroji, je relaxační místnost sloužící pro výuku tělesné výchovy. Byla zrekonstruována i takzvaná ložnice, která byla kdysi součástí školníkova bytu. Stále se zde sice vyučují jazyky, ale v podstatně modernějším prostředí. Máme zrekonstruovánu učebnu fyziky, laboratoře biologie i chemie. Loni byla opravena fasáda budov z 80. let 20. století, letos vrcholí přestavba prostor, v nichž původně sídlila městská knihovna, na učebny základní umělecké školy a dokončujeme také rekonstrukci sociálního zařízení v budově A. Pokud budeme mít k dispozici dostatek finančních prostředků, chceme zrenovovat fasádu historické budovy a čeká nás také rekonstrukce podlahy v tělocvičně,” uzavřel Vít Schindler svůj rozsáhlý výčet.

Reklama

Výběr článků

Načítám