Hlavní obsah

Grilovat se bude třeba i na sněhu

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilovat teď v zimě, třeba na sněhu? A proč ne! Na páteční netradiční oběd na malé farmě Křenkových ve Stránském na Rýmařovsku se těší ženy-podnikatelky i jejich kolegyně, které za svým snem teprve vykročily a podnikatelský záměr nyní sestavují.

Foto: Vladimíra Křenková

Co že to tak venku voní lidem i třeba briardům? Dobroty z grilu.

Článek

Setkání je další akcí jesenického klubu mezinárodní federace Business and Professional Woman CR (BPW), která rozvíjí aktivity v 95 zemích světa. Organizaci obědu si tentokrát vzala na starost Vladimíra Křenková, která vede občanské sdružení Stránské a s rodinou rozvíjí projekt Nedělní školy řemesel.

Sem na Rýmařovsko přijíždějí lidé z celé České republiky i ze zahraničí, aby se naučili, jak upéct poctivý domácí chleba v tradiční peci, jak vyrobit chutný sýr z ovčího i kravského mléka, jak zpracovat rouno ostříhané z oveček valašek a další šikovné dovednosti.

Nebo sem míří v čase adventu a blížících se Velikonoc, aby se účastnili vyhlášených kreativních dílen a vytvořili si originální dekorace z přírodních materiálů pro své příbytky. Svým dětem přitom ukážou zvířata na pastvinách i v chlévu. Kromě oveček a krav tady spokojeně žijí též koníci a úžasní psi-briardi.

„V pátek opravdu budeme ve Stránském grilovat, ale také připravíme předkrm a báječný dezert. Pak se zahřejeme u domácí pece. Zima určitě žádné z nás nebude,“ slibuje paní Vlaďka.

Některé účastnice přijíždějí na BPW obědy opakovaně, jiné tu budou poprvé. Třeba paní Markéta z Vrbna pod Pradědem, která zpracovává kravské mléko na domácí sýry. Setkání BPW je otevřeno i dalším ženám, které třeba nemají práci a chtějí se realizovat, uplatnit po mateřské dovolené, nebo hledají, čím si zpestří čas život, když už děti vylétly z hnízda a najednou je toho volného času habaděj. Určitě se mohou inspirovat jinými.

Forma networkingového obědu se osvědčila, ženy společně stolují, ochutnávají pokrmy z místních zdrojů a třeba podle starších krajových receptů. Přitom se vzájemně poznávají – v prostoru pouhé jedné minuty má každá představit sebe, svůj podnikatelský záměr či již rozběhnutý business, rozdat vizitky s kontaktem na sebe. A také odpovědět zpolovic na otázku „Co můžeme my udělat pro Tebe? Co Ty můžeš udělat pro nás?“

Je pak jen a jen na každé z účastnic, zda si přímo při setkání dohodne další obchodní schůzku s některou z přítomných žen, nebo se v dalších dnech kontaktují prostřednictvím e-mailů či telefonu.

Zajímavé je, že zatímco například v pražském klubu BPW převažují zejména ženy podnikající v mentoringu, umění, bankovnictví či vzdělávání, jesenický klub dnes tvoří zejména ženy zaměřené na kreativní tvorbu, tradiční řemesla, zpracování místních surovin venkova. Jsou skvělé, energické a v podnikání vynalézavé. O to víc důvod pro další šikovné dívky a ženy připojit se.

Reklama

Výběr článků

Načítám