Hlavní obsah

Ghoul je temný thriller inspirovaný skutečností

Novinky, Lenka Žáčková

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu, který zde zaznamenal neuvěřitelných rozměrů. Stál za ním strašlivý hladomor, který postihl Ukrajinu v letech 1932 až 1933 a dohnal spoustu lidí k děsivým činům.

Foto: Lenka Žáčková

Upoutávka

Článek

Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Romanoviče Čikatila, známý jako rostovský řezník. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Svou poslední oběť, dvaadvacetiletou Světlanu Korostikovou, zavraždil v roce 1990.

Filmaři se společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se ze štábu záhy a nečekaně stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit uvnitř domu, mezi zdmi, které nesou stopu děsu, která se proměňuje v setkání se světem brutality a beznaděje. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU...

Po veleúspěšném kriminálním filmu Kajínek pracoval režisér Petr Jákl čtyři roky na unikátním snímku Ghoul, který kombinuje temný thriller a dokument. Film se natáčel na Ukrajině, v Kalifornii a v Česku. Petr Jákl, který je stejně jako u Kajínka nejen režisérem, ale i spoluautorem scénáře a producentem. Obsadil pouze zahraniční herce. Film byl ještě před svým dokončením prodán i do americké distribuce, což se českým autorům a producentům ještě nikdy nepovedlo.

Na vzniku Ghoul se podíleli významní tvůrci světového filmu, například výkonní producenti Rob Cohen (režisér Rychle a zběsile a producent Čarodějek z Eastwicku), Joe Lynch (režisér snímku Everly se Salmou Hayek) nebo koproducentka Nancy Bishop (casting Mission Impossible, Hannibal – Zrození), která se českému režisérovi postarala také o casting.  

Premiéra: 26. února 2015

Režie: Petr Jákl

Scénář: Petr Bok, Petr Jákl

Kamera: Jan Šuster

Střih: Matouš Outrata

Hudba: Karel Havlíček

Hrají: Jennifer Armour, Paul S. Tracey, Jeremy Isabella, Alina Golovlyova a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám