Hlavní obsah

Generální oprava varhan v Husově sboru v Dobrušce se blíží k závěru

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když 8. září přijel varhanář Robert Ponča se svými kolegy z Krnova do Husova sboru v Dobrušce, aby pokračovali v rozdělané práci na kůru tohoto kostela, z varhan bylo stále pouze torzo. Už druhý den ovšem nástroj – alespoň z pohledu laika – začal znovu dostávat svoji podobu.

Foto: Dana Ehlová

Varhanář Robert Ponča vkládá první řadu varhanních v Husově sboru v Dobrušce.

Článek

První řada píšťal vložená zpět na své místo vyvolávala úžasný pocit, že nástroj bude brzy připraven vydat po mnoha letech první tóny. Je jasné, že pro tým organizující záchranu nemůže být snad lepší zpráva. 

„Dovezli jsme prospektové píšťaly, které mají novou povrchovou úpravu, jsou vyspravené i po cínařské stránce a právě proběhla jejich instalace do opravené varhanní skříně,“ vysvětlil varhanář Robert Ponča, který generální opravu nástroje „režíruje“.

Mimo varhany zůstávaly zatím ještě vnitřní píšťaly, které jsou rozmístěny v kostele. „V příštím týdnu je budeme postupně ukládat do varhan. Nástroj pomalu připravujeme na to, že by se mělo začít s intonací a laděním, poznamenal odborník z Krnova a pokračoval: „Zároveň také probíhá instalace žaluziové skříně, která tady původně nebyla, ale dohodli jsme se, že ji vyrobíme a tím varhany získají ještě lepší zvuk. Z větší části už je instalována, ještě zbývá dodělat ovládání – táhlo, které povede k hracímu stolu.“

Vrcholem opravy bude ladění, na němž závisí další, řekněme koncertní, osud nástroje. Robert Ponča ujistil, že neponechává nic náhodě: „Spolupracujeme s člověkem, který se specializuje na intonaci a ladění. Máme s ním dlouholeté zkušenosti a odvádí velmi kvalitní práci.“

Byly to opravdu radostné chvíle ve varhanářské společnosti, a tak zákonitě musela padnout i otázka na termín dokončení: „Stále platí, že do konce září budou varhany opraveny. Myslím si, že kolem 20. až 25. září by mělo být hotovo,“ potvrdil člověk, kterému byl osud nástroje svěřen do rukou.

Stává se tedy už opravdu realitou, že 7. listopadu zažije Husův sbor v Dobrušce velký den, neboť nástroj z roku 1904 se právě v tento se poprvé veřejně rozezní na koncertu pro dárce.

Roční úsilí, k němuž dal impuls Mezinárodní hudební festival F. L.Věka a jeho dramaturg Pavel Svoboda, díky skupině nadšenců, která pokračovala v „plnění“ sbírkového konta, bude úspěšně završeno.

Na záchranu varhan přitom přispěli Církev československá husitská, město Dobruška, Královéhradecký kraj, Nadace ČEZ a v neposlední řadě desítky lidí a subjektů formou tzv. „adopce“ některé z 999 píšťal nebo zakoupením vstupenky na benefiční koncerty. 

Reklama

Výběr článků

Načítám