Hlavní obsah

Galerie Žlutý kopec zve na přednášku o geologickém vývoji Brna

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masarykův onkologický ústav, Galerie Žlutý kopec, pořádá v úterý 24. října přednášku Žlutý kopec a milióny let starý příběh Brna. Přednáší RNDr. Růžena Gregorová, vedoucí Geologicko-paleontologického oddělení Moravského zemského muzea v Brně.

Foto: Jiří Smutný

Švejdův pavilon MOÚ v Brně

Článek

Brno by mohlo sloužit jako učebnice geologie. Leží na styku dvou evropsky významných systémů Českého masivu a Západních Karpat. Přímo ve městě, na skalních výchozech nebo v bývalých lomech a pískovnách, lze sledovat geologickou minulost od starohor až po dnešek.

Nejhlubší historii Brna započaly procesy staré přes 725 miliónů let. Podmořské polštářové lávy se tehdy vylévaly z puklin starohorního oceánského dna. Dnes je můžeme vidět ve skalních útvarech, na kterých v současnosti stojí katedrála sv. Petra a Pavla nebo hrad Špilberk.

Území dnešního Brna bylo ve své historii několikrát zaplaveno mořem. Důkazů je celá řada. Například lom Hády na severu města obsahuje devonské vápence s mořskými korály a dalšími fosiliemi. Na Stránské skále lze najít zkameněliny lilijic. V třetihorních vrstvách v bývalé cihelně v Králově Poli se ukrývají schránky ježovek, žraločí zuby a mořské lastury.

Přednáška o brněnských geologických zajímavostech se bude konat ve 2. patře Švejdova pavilonu od 15.30 hodin. Bude doplněna promítáním diapozitivů.

Reklama

Výběr článků

Načítám