Hlavní obsah

Galerie v Bavorské Železné Rudě hostí výstavu českých a německých výtvarníků

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Až do 19. dubna je v Galerii Kuns(t)räume grenzenlos v Bavorské Železné Rudě (Bayerisch Eisenstein) u vlakového nádraží k vidění výstava s názvem Tam, kde umění nezná hranic. Galerie hostí třináct výtvarníků z Čech, mezi nimi je i Anna Halasová z Dešenic, která se prezentuje pěti obrazy.

Foto: ilustrační foto z archivu Anny Halasové

Na snímku výtvarnice Anna Halasová z Dešenic (Klatovsko) se na výstavě prezentuje pěti obrazy

Článek

Obrazy českých a německých výtvarníků jsou rozmístěny ve třech patrech v krásném prostředí doplněném objekty ze skla či dřeva.

Umění z Čech

Před 30 lety padla železná opona rozdělující po čtyři desetiletí Východ od Západu, Čechy od Bavorska. Zejména pro příhraniční obec Bayerisch Eisenstein to byla veliká událost.

Vztahy mezi Bavorskem a Českou republikou od té doby neustále vzkvétají. A právě v tom sehrává umění roli průkopníka. Je nemyslitelné, aby na regionálních výstavách umělci z Čech chyběli.

Název Galerie „Kuns(t)räume grenzenlos" (Prostor pro umění a sny bez hranic) je i jejím programem. Výstavní budova, vzdálená pouhých sto metrů od německo-české hranice, od svého vzniku v roce 2013 úzce spolupracuje s umělci ze sousední země. Jubileum otevření hranice dalo galerii podnět k tomu, aby svojí aktuální mimořádnou výstavou vyzdvihla umění a umělce z Čech.

Paleta uměleckých prací sahá od zcela klasických děl až po tvorbu vzniklou nejmodernější digitální metodou. Pochopitelně zkrátka nepřijdou ani výtvarníci z Bavorska, jejichž díla je možné obdivovat ve 2. poschodí. Podkroví galerie je pak věnováno umělcům určujícím uměleckou scénu 20. století, ti připravili cestu nynějším generacím.

Galerie vznikla z budovy bývalé pošty

Výstavní galerie je situována do budovy bývalé pošty v Bayerisch Eisensteinu, (slavnostní zahájení proběhlo 27. - 28. července 2013). Na impozantní dům v sousedství Hraničního nádraží se dlouhé roky jakoby pozapomnělo. Až kolem roku 2011 ho „objevil" soukromý investor, který ho nechal zrekonstruovat a moderně upravit.

Interiéry domu slouží jako výstavní síň a galerie a na ploše téměř 700 metrů čtverečních je možno spatřit a obdivovat díla současných umělců. Aby si návštěvníci mohli udělat ucelený obraz o tvorbě a působení zdejších umělců, jsou zde k vidění i díla předchozích generací.

Výstava byla otevřena 25. prosince a potrvá do 19. dubna. Otevírací doba: středa – neděle a bavorské svátky od 10.30 – 17 hodin. Pondělí a úterý zavřeno.  

Reklama

Výběr článků

Načítám