Hlavní obsah

Galerie U Bílého jednorožce hostila další výtvarnou dílnu. Děti se nechaly inspirovat díly Milana Knížáka

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 16. února se v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech konala výtvarná dílna pro rodiče s dětmi k výstavě Milana Knížáka Žít jinak. Návštěvníky oblíbenou akci pořádala Galerie Klatovy/Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Galerie U Bílého jednorožce zažila další výtvarnou dílnu. Rodiče s dětmi se nechali inspirovat díly Milana Knížáka

Článek

„Inspirovali jsme se tvorbou Milana Knížáka, která v sobě skrývá hned několik různých technik. Místo sprejů – ne příliš vhodných do prostor naší galerie – děti zkoušely slash painting, což je v podstatě stříkání barvy prudkými pohyby na podkladovou desku. Jak mohli účastníci dílny vidět, některé vystavené obrazy v sobě skrývaly prvky asambláže – Milan Knížák pracuje často s umělou hmotou a dalšími plastickými materiály. Pro malé děti jsem připravila různé umělohmotné postavičky, starší děti si zase mohly ze sádry vyrobit nebo vytvarovat co chtěly. Hlavně děti bavilo, že to třeba byly postavičky buď zvířátek nebo pohádkové postavičky, které znají, takže to nebylo pro menší děti tolik vzdálené,” uvedla lektorka a galerijní edukátorka Bc. Vlasta Hrabětová, která výtvarné dílny vede.

Na obrazech Milana Knížáka předtím děti viděly podobné postavičky poskládané do různých kompozic a tvarů, což některým také posloužilo jako předloha. Téma nebylo předem určené. Všechno se odvíjelo od představ, které v nich navodily obrazy Milana Knížáka. „Děti se na tvoření vrhly s velkým elánem a v malém prostoru galerie vznikly zajímavé výtvory,” přiznala lektorka.  

Hotová díla si malí umělci odnášeli domů. „Tohle nejsou díla určená k zasklení. Zarámovat se určitě dají, pokud by měli rodiče zájem. Přes desku, na kterou děti malovaly, bylo nataženo plátno, takže barvy už se perfektně vsákly a drží. Po skončení práce už si budou odnášet hotovou věc,” dodala Vlasta Hrabětová.

Malí velcí umělci

Na výtvarnou dílnu zavítal i osmiletý Marek Pokorný z Prahy.

„Na dnešní akci jsem přišel s bráškou, kterému je 4,5 roku a doprovází nás babička s dědou. Nejdřív nás slečna lektorka provedla po výstavě pana Knížáka a řekla nám něco k jeho dílům a tvorbě. Líbí se mi tu, i když jsem se zprvu ani moc netěšil. Mě vůbec nenapadlo, že by mne ta výstava mohla zaujmout. Nejvíc se mě líbilo Knížákovo dílo složené ze samých pistolí - Psopal. A co jsem tady dnes vytvořil? Takové zajímavé cákance. O zeď jsme si opřeli desku a na ní cákali různými barvami. Teď pracuji se sádrou. Budu si odtud odnášet moc pěkné zážitky. Naše lektorka je moc fajn. Práci nám vysvětlila, umí to s námi a nás to pak strašně baví,” dodal Marek.

Od milované matematiky si žákyně odskočila k umění

Na výtvarnou dílnu přišla i Kateřina Týmlová (14) z Klatov. Na chvíli odložila svou milovanou matematiku a zkusila uměleckou tvorbu, a velmi si to užila.

„O této zajímavé akci jsem se dozvěděla od mojí sestry Justýnky (12). Ta je velice výtvarně nadaná. Už od pěti let navštěvuje ZUŠ a spolupracuje s klatovskými umělci. Já chodím jako doprovod. Ale jsem ráda, že je někdo jako Vlasta Hrabětová, kdo v dětech, jako jsme my, rozvíjí tvořivost, kterou děti přirozeně mají, a objevila to vlastně i ve mně. Sama ze sebe jsem překvapená, jak nás to tu baví. Ptáte se, jak jsem si dnešní výtvarnou dílnu užila? Asi nejlíp ze všech, protože dnes se mi konečně něco povedlo! Lektorka to prostě s námi umí," přiznala sympatická Kateřina.

Reklama

Výběr článků

Načítám