Hlavní obsah

Galerie Efram láká na umění neprofesionálů

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Galerie Efram vedly v neděli odpoledne kroky desítek lidí. A měli k tomu dobrý důvod – vernisáž výstavy Made in Mikulov, která ukazuje vynalézavost a originalitu neprofesionálních umělců.

Foto: Dana Smrčková

Karel Křivánek se stal odborným poradcem autorů.

Článek

Interiér galerie tak od 6. února zdobí kresby, grafiky, fotografie, sošky, keramika, kabelky, šátky, šperky i krajky. „Letošní, čtvrtý ročník je rekordní, účastní se jej osmatřicet výtvarníků,“ uvedla provozovatelka galerie Sylva Chludilová s tím, že se Made in Mikulov vlastně spontánně rozšířilo na Made in Jihomoravský kraj. „Nevystavují tu jen autoři z Mikulova a okolí, ale taky třeba z Brna či Znojma,“ dodala.

Výsledky své volnočasové umělecké činnosti představují nadšenci napříč pohlavím i věkem. Benjamíkem výstavy se stala sedmnáctiletá slečna, naopak nejstaršímu účastníkovi je přes osmdesát a uchvacuje svými krajinomalbami.

„Nesmírně si vážím práce všech tvůrců. Je skvělé, že se pořád najdou tací, kteří se kromě své profese věnují ještě tomu, co jim je nejbližší. Málokdo si umí představit, kolik hodin strávených se štětcem nebo jehlou v ruce stojí za každým exponátem. Jsou to krásné věci a jsem ráda, že je svěřili právě Eframu, aby se jimi mohli pokochat naši návštěvníci,“ usmívala se Chludilová.

Neotřelost uměleckých děl a výrobků glosoval host vernisáže Karel Křivánek. „Všichni autoři zjevně dostali to, po čem každý touží. Dar být okouzlen a zkusit to přenést na nějaký materiál. Někteří přitom dávají přednost výpovědi před formou, prostřednictvím umění vyjadřují sebe a ukazují ostatním, v jakém světě žijí. Druzí zase hledají dokonalost zobrazení,“ shrnul Křivánek.

Právě on se stal odborným poradcem neprofesionálních umělců, kteří s ním mohli konzultovat výsledky svého snažení a další směřování. „Jedné dámě se podařilo namalovat obrázek, který nás vtahuje do časů koloniálů. A ke mně prostě skutečně doléhá aroma těch syrečků tam,“ usmíval se.

Galerií se však nesla i vůně domácího chleba, vína a dalších lahůdek. O tu hudební se tentokrát postarala formace Okamih stretnutia.

Veškerá díla zůstanou v galerii do 4. března, vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám