Hlavní obsah

Galerie CREARS představuje obrazy a grafické listy Kataríny Vavrové

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významná slovenská autorka přiváží do Rožnova pod Radhoštěm svá poetická díla, vyprávějící o mezilidských vztazích, niterných prožitcích i vztahu člověka k transcendentnu.

Foto: Galerie CREARS
Článek

Katarína Vavrová vystudovala na VŠVU v Bratislavě obor Knižní ilustrace a řadí se k předním žačkám významného malíře a pedagoga Albína Brunovského, jenž ovlivnil celé generace umělců nejen na Slovensku. Autorka se v současnosti věnuje především malbě a grafice, ale četných uznání se dostává také jejím knižním ilustracím nebo tvorbě ex libris.

Stěžejní téma, které autorka ve svém díle akcentuje, je námět ženy. Narativní způsob provedení jejích křehkých bytostí je zahaluje do závojů mlhavého, jen stěží zachytitelného tajemství. Vavrová zpodobňuje ženu zobecněnou na samotný princip její podstaty s veškerou přirozenou subtilností, záhadností a delikátností. Ve tvářích těchto postav se často mísí mnohé bolesti i rozkoše života, které jsou jim přisouzeny, obtížná dilemata i pokora přijímání nezměnitelného osudu. 

Rozsáhlé téma, které do značné míry autorčinu tvorbu definuje, a je zároveň jedním z hlavních nositelů obsahů a významů jejích děl, je symbolika. Oprávněně můžeme hovořit o momentu jen obtížně pozorovatelných plynulých přechodů, kdy je zobrazován symbol na obraze, a kdy se symbolem stává celek obrazu sám o sobě.

Coby alegorické znaky šifrující realitu umisťuje malířka do svých pláten často zvířata nebo postavy ztělesňující mužský princip existence, či detaily, které odkazují k zátiším na obrazech starých mistrů. Tato inspirace v historii je pak zpracovávána také v několika parafrázích na kanonická, obecně známá plátna, se kterými se však malířka vyrovnává zcela osobitým způsobem, prostým jakýchkoliv anachronismů. Buduje tak skrze ně platformu, na které se utváří náš vztah k transcendentnu, jenž nás nekonečně přesahuje.

Výstava Kataríny Vavrové bude v galerii CREARS zahájena vernisáží ve středu 17. října v 17:30. Vystavené práce pak bude možné zhlédnout až do 24. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám