Hlavní obsah

Futsalové soutěže na Sokolovsku se rozjely naplno

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu 23. a 24. srpna se odehrálo již druhé kolo sokolovských futsalových soutěží. Ty jsou v někdejším okrese vypsány celkem tři - okresní přebor, 1. a 2. třída. Celkem se do nich v letošním ročníku zaregistrovalo 38 týmů, které se v herním cyklu podzim-jaro utkají o vítězství.

Foto: Aleš Plevka

Úvodní nástup, AC Lítov A v černém, ASK Rád B v červeném

Článek

Chod soutěží je řízen okresní futsalovou komisí, která v čele s Janem Rodem a pod hlavičkou FAČR řídí vše potřebné, co s konáním oficiální soutěže souvisí.

Zásadní odlišnost panuje mezi okresním přeborem spolu s 1. třídou a třídou 2. V prvních dvou jsou zápasy řízeny delegovanými rozhodčími a utkání se odehrávají na hřištích s umělým povrchem. Třída druhá je odkázána na pískání tzv. z vlastních zdrojů a povoleny jsou i jiné povrchy hřiště.

Hned v druhém kole okresního přeboru došlo na očekávané derby dvou habartovských celků: ASK Rád B a AC Lítov A. V neděli se ve sportovním areálu u základní školy sešlo více jak šest desítek diváků, což je návštěva zhruba trojnásobná oproti běžnému standardu. Poslední vzájemná utkání nabídla spoustu podívané, která ne vždy tak docela souvisela s futsalem. Na hřišti se mezi hráči pěkně jiskřilo a oleje do ohně přilévaly i vzájemné osobní urážky a ataky.

Není proto divu, že aktuální zápas řídili jedni z nejzkušenějších dostupných rozhodčích a o diváky nebyla nouze. Nutno však podotknout, že ti, kteří očekávali zaběhnutý styl z posledních let, museli být zklamáni. Tentokrát byl totiž opravdu v hlavní roli futsal a vše podstatné se odehrálo během hrací doby na hřišti.

Ne že by derby postrádalo to, co má mít, tedy napětí, hecování a enormní nasazení, to ani náhodou nechybělo, ba naopak. I na nějakou tu drobnější invektivu přece jen došlo, ale s minulými zápasy to bylo nesrovnatelné. Borci se tentokráte udrželi na uzdě.

Zpočátku se dařilo více Lítovským, už ve třetí minutě vstřelili vedoucí branku a v průběhu první půle přidali další dvě. Poté přešli k osvědčené taktice, kdy se stáhli do obranného bloku a vyčkávali na brejky. Šancí bylo na obou stranách ještě několik, ale oba brankáři podávali skvělé výkony, a tak se Rádským do poločasu podařilo pouze jednou brankou snížit soupeřův náskok.

V úvodu druhé půle se podařilo ASK vstřelit důležitý kontaktní gól, další snaha ale vyzněla naprázdno, a tak zhruba ve dvanácté minutě se Rád odhodlal ke hře bez brankáře. A to se ukázalo jako správná volba.

Na tuto herní variantu nenašel soupeř účinnou protizbraň, i když jedna velká šance ke skórování do opuštěné branky se mu naskytla. V přečíslení se ASK dařila kombinace a síly AC ubývaly. Vyrovnání bylo na spadnutí. A nakonec k němu i došlo.

Rád však nebyl uspokojen a ve své úspěšné taktice pokračoval a to mu přineslo i zvrat ve skóre a vedení 4:3. Nyní se o power play pokusili i Lítovští, ale jejich souhra poněkud vázla a to se ukázalo jako klíčové, neboť několik málo minut před koncem Rád vstřelil rozhodující branku, která definitivně AC zlomila. O osudu derby a výsledku 5:3 pro ASK Rád B bylo rozhodnuto.

K vidění byl kvalitní futsal a toto derby bylo herně snad nejlepší, jaké jsem měl za poslední léta možnost vidět. Pokud budou oba celky produkovat podobné výkony, jaké odevzdaly v tomto utkání, mohou se dočkat i velmi dobrých konečných výsledků. Již nyní se tak diváci jistě těší na jarní odvetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám