Hlavní obsah

Frýdek-Místek zdobí přes 30 tisíc letniček

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek v létě rozzáří barevná paleta květů. Zaměstnanci společnosti TS a. s., která má péči o květiny a zeleň na starosti, vysadili po celém městě 30 700 letniček.

Foto: Jana Matějíková

8. pěšího pluku- indická dosna (2016)

Článek

Ty již tradičně ozdobí také nádoby na náměstí a na sloupech veřejného osvětlení. Letos u příležitosti oslav 750 let založení města vzniklo i šest nových záhonů, na kterých je vyobrazeno logo města.

„Na původní záhony jsme vysadili již osvědčené druhy květin, které jsou odolnější vůči výkyvům počasí. Jedná se především o barevné aksamitníky, červené a modré šalvěje, různobarevné gazánie, cínie a jiřinky, ale také malé růžové a červené begonie a hledíky. Pro dosažení pestrosti jsou v záhonech rozmístěny také letničky okrasné listem a pro zatraktivnění záhonů byly vysázeny indické canny (dosny), které jsou vyššího vzrůstu, mají sytě zelené listy a netradiční exotický květ. V loňském roce nejvýrazněji zdobily záhon na křižovatce ulic 8. pěšího pluku a Ostravská,“ uvedl předseda představenstva Jaromír Kohut s tím, že letničkové záhony zdobí frekventovaná místa ve městě, od ulic, přes parky až po kruhové objezdy.

„V souvislosti s oslavami 750. výročí založení města bylo vytvořeno šest nových záhonů, na kterých je prostřednictvím květin vyobrazeno nové logo města nebo jeho jednotlivé znaky. Záhony byly vytvořeny na ulici Revoluční, přesněji na záhonech, které v minulosti zdobilo luční kvítí, dále uvnitř kruhového objezdu na ulici Slezská, na Hlavní třídě poblíž bývalého autobusového stanoviště a také na zelené ploše naproti místecké knihovny, v místě křížení ulice 8. pěšího pluku s Hlavní třídou,“ doplnil primátor Michal Pobucký s tím, že záhony jsou vyvýšené a zároveň naklopené, aby vyobrazení loga prostřednictvím převážně modrých a bílých letniček bylo lépe viditelné.

„Tradičně již rozkvétá místecké náměstí Svobody a prostor u polikliniky, kde jsou umístěny květinové pyramidy s převážně červenými a růžovými muškáty, ale také surfiniemi. Květiny zdobí i sloupy veřejného osvětlení na ulici Radniční a na Zámeckém náměstí, na kterých jsou instalovány závěsné květinové nádoby s převislými muškáty a stříbrným deštěm, který připomíná svým zelenošedým ojíněným listem stříbrný vodopád. Nádoby s muškáty jsou instalovány i na sloupy na ulici Pivovarská v Místku,“ uvedla Naděžda Švrčinová, která měla výsadbu letniček pod taktovkou.

Květinová výzdoba města je rok od roku bohatší. V roce 2010 bylo ve městě vysazeno deset tisíc letniček, letos už jich bylo přes třicet tisíc. „Květinovou výzdobu ve městě bychom chtěli i nadále rozšiřovat, a to i proto, že prostředí s kvetoucími rostlinami má na nás všechny blahodárný vliv, jen samotný pohled na ně nám zlepšuje náladu a zmírňuje stres,“ dodal primátor Michal Pobucký, který věří, že občané i návštěvníci se budou při procházkách městem z květinové nádhery těšit.

Město každoročně investuje do květinové výzdoby nemalou částku, letos byly letničky pořízeny za 252 300 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám