Hlavní obsah

Frýdek-Místek vytváří krátkodobé pracovní příležitosti a posiluje úklid města

Novinky, Jana Matějíková

Technické služby, akciová společnost města Frýdek-Místek, vytváří pracovní příležitosti pro občany, kteří jsou dlouhodobě evidováni na úřadu práce. V rámci veřejně prospěšných prací zaměstnávají desítky lidí. Na jejich mzdu a zákonné pojištění přispívá po dobu jednoho roku úřad práce.

Foto: Jana Matějíková

úklid města - ilustrační foto

Článek

„Od dubna jsme v rámci veřejně prospěšných prací zaměstnávali 28 lidí z úřadu práce. V současnosti máme smlouvu s 19 lidmi, kteří se starají o údržbu veřejné zeleně, ale také o úklid veřejného prostranství,“ potvrdil předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut s tím, že v rámci posílení úklidu města budou nyní pracovat také o víkendech.

„V některých částech města je opakovaně znečišťováno veřejné prostranství. Děje se tak převážně v místech s vyšší koncentrací osob a zábavních podniků. Dohodli jsme se proto s technickými službami na zvýšení intenzity úklidu problémových lokalit, a to nejen přes týden, ale také o víkendech. Je s podivem, jak rychle jsou lidé schopni udělat z dětského hřiště plochu plnou odpadků a jak se mladí lidé při nočních toulkách městem baví vysypáváním odpadkových košů na ulici nebo rozbíjením sklenic a lahví před zábavními podniky,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Primátor připomenul, že čím větší nepořádek v ulicích bude, tím více financí z městské pokladny bude stát jejich úklid. Mělo by tedy být v zájmu všech vyhazovat odpadky do kontejnerů, a ne je kdekoliv pohodit.

V těchto dnech byla posílena úklidová skupina parků, dětských hřišť a pískovišť, a to o čtyři lidi z úřadu práce. Spolu se dvěma kmenovými zaměstnanci budou ve všední dny dbát na údržbu pořádku například na dětských hřištích na sídlišti Slezská nebo v parku vedle Komerční banky.

Dalších osm lidí v rámci veřejně prospěšných prací bude zapojeno do víkendových úklidů města ve čtyřech lokalitách. První zahrnuje Zámecké náměstí a jeho okolí. Druhou tvoří sídliště Slezská a autobusové stanoviště ve Frýdku. Do třetí lokality patří místecké náměstí a celá pěší zóna, Malý Koloredov a ulice 8. pěšího pluku, Anenská a Ostravská. Čtvrtou lokalitou je náměstí Evropy, bývalé autobusové stanoviště, ulice Frýdlantská, Čs. armády, M. Majerové a podchod u hypermarketu Tesco.

Cílem těchto opatření je udržet město čisté, aby se v něm cítili dobře místní občané i jeho návštěvníci.            

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám