Hlavní obsah

Frýdek-Místek už kosí a na základě nové vyhlášky musí i všichni vlastníci veřejné zeleně

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek vydalo vyhlášku o údržbě a ochraně veřejné zeleně. Její vlastníci jsou povinni udržovat travnatou plochu formou sečí, a to nejméně dvakrát ročně. Vyhláška je účinným nástrojem v boji s těmi, kteří v minulosti na výzvy města ohledně údržby pozemků nereagovali.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Vyhláška je platná od letošního 1. dubna. Vlastník veřejné zeleně je povinen první seč provést do 30. června a druhou nejpozději do 15. září. Následně je povinen zajistit odvoz posečené trávy, a to nejpozději do tří dnů po seči.

V opačném případě se vystavuje sankcím za porušení obecně závazné vyhlášky. Fyzické osobě může být uložena pokuta do 30 tisíc korun, podnikající fyzické osobě a právnické osobě hrozí pokuta až do výše 200 tisíc korun. Na plnění vyhlášky budou dohlížet jednak úředníci životního prostředí a také strážníci městské policie. (znění vyhlášky 5/2017

„Městské trávníky budou sečeny nad rámec této vyhlášky. V těchto dnech jsme již zahájili seč parterových trávníků kolem komunikací, řidiči tak budou mít zejména na křižovatkách lepší rozhled. Kosí se i na hřbitovech a v parcích. Sekačky na parterové trávníky letos vyjedou celkem sedmkrát. Trávníky v sídlištních zástavbách budou sečeny celkem pětkrát, oproti loňsku jsme jednu seč přidali. Vycházíme tak vstříc občanům, kterým kvetoucí a vzrostlá tráva způsobuje alergické reakce, zároveň tím eliminujeme množství klíšťat ve městě a zvyšujeme celkovou estetičnost,“ přiblížil výhody častějšího sečení primátor Michal Pobucký s tím, že zaměstnanci městských technických služeb se sečení veřejné zeleně naplno věnují od konce dubna až do konce září.

„Nejvíce práce máme tradičně v květnu a červnu, kdy dostatečná vláha po zimě a příznivé jarní teploty růstu trávy svědčí nejvíce. Snažíme se vždy dodržovat harmonogram sečení stanovený magistrátem, proto budou naši zaměstnanci pracovat i o sobotách. V terénu bude celkem deset traktorových sekaček, speciální svahová sekačka Spider, určená pro profesionální údržbu členitého terénu s velkým sklonem, a také několik křovinořezů a ručních sekaček s pojezdem,“ doplnil předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut s tím, že o nedělích a státních svátcích zůstanou sekačky zaparkované v garážích.

Technické služby mají na starost téměř 150 hektarů travnatých ploch nejen ve městě, ale také v jeho místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice a Lysůvky.

Technické služby nezajišťují sečení travnatých ploch, které nepatří městu.

Reklama

Výběr článků

Načítám