Hlavní obsah

Frýdecko-místecká radnice vrátila kašnu na náměstí

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 16. září chrlí na místeckém náměstí čtyři lví hlavy vodu do nové kašny, která je věrnou replikou té, která zanikla na počátku dvacátého století. Moderní novinkou, která ovšem podtrhuje klasicistní prvky zdůrazňující pravidelnost a symetrii, je atraktivní podvodní podsvícení.

Foto: Petr Pavelka

kašna

Článek

Spojení historie se současností obstarával před samotným slavnostním spuštěním flašinet, který posléze vystřídala klasická hudba. Přítomní se dozvěděli něco z historie, jakou roli vodní element na místeckém náměstí hrál v minulosti a že vodní prvek nyní stojí jen kousek od původního místa.

„Místo a rozvody byly připraveny již při rekonstrukci náměstí v roce 2000, kdy ale nepanovala shoda ohledně vzhledu kašny. Spor se vedl o to, zda se bude jednat o moderní kašnu, nebo o historickou repliku. Nyní se nám podařilo kašnu na náměstí vrátit a jsme rádi, že v původní podobě, protože hezké věci z minulosti by neměly zanikat,“ připomněl náměstek primátora Jiří Kajzar.

„Snažíme se, aby obě náměstí ve městě byla atraktivní. Na obou jsou nyní kašny, které jsou pro jejich vzhled osvěžující, místecké i frýdecké centrum se snažíme rovnoměrně podělit i o kulturní akce. Frýdecké náměstí má atraktivitu v zámku, to místecké jme posílili Beskydskými farmářskými trhy,“ vysvětlil filozofii města primátor Michal Pobucký.

Kašnu po slavnostním úvodu posvětil místecký děkan Josef Maňák, který věří, že náměstí a městu přinese životodárnou energii, a začaly v ní přibývat první mince těch, kteří věří, že jim to přinese štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám