Hlavní obsah

František Ferdinand d´Este zve na Konopišti na ovocné knedlíky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Rodina Františka Ferdinanda d´Este navštíví zámek Konopiště. Stane se tak ve dnech 5. až 12. srpna. Po jejich stopách půjdou i návštěvníci zámku v sobotu 11. srpna - jako bonus v 10.30 hodin dostanou zdarma oblíbené jídlo Františka Ferdinanda d´Este.

Foto: zámek Konopiště

zámek Konopiště

Článek

Po stopách Františka Ferdinanda d´Este půjdou návštěvníci na zámku Konopiště nedaleko Benešova u Prahy. Ferdinand d´Este zámek koupil s celým panstvím v roce 1887 od Lobkoviců a nechal přestavět v historizujícím stylu spolu s úpravou jeho okolí. Na místě barokní zahrady založil Růžovou zahradu, v které je dodnes jako ozdoba chován páv.

Návštěvníci mohou zámek vidět v podobě, v jaké byl, když zde zde žil arcivévoda František Ferdinand d´Este, od roku 1896 následník císařského trůnu, s manželkou Žofii Hohenbergovou, rozenou Chotkovou, a svými dětmi.

Prohlídky zámku jsou rozděleny do 3 okruhů. Na prvním okruhu jsou k vidění reprezentační a hostinské pokoje v 1. patře s dobovým nábytkem, historické obrazy a porcelán. V lovecké chodbě návštěvníci spatří přes 800 kusů trofejí zvěře, ulovené arcivévodou Františkem Ferdinandem, a také apartmány, které obývali v roce 1914 německý císař Vilém II a jeho pobočník admirál Alfréd Tirpitz.

V druhém okruhu, kde jsou nejstarší prostory zámku s gotickými a renesančními klenbami v kapli sv. Huberta, si prohlédnete společenský salón, pracovnu a ložnici spolu se zbrojnicí, která patří k nejcennějším a nejvýznamnějším ve střední Evropě. Jsou tu jak zbraně chladné, palné, tak i zbroje povětšinou italské a německé provenience z 15. - 19. století.

V posledním okruhu, který je věnován soukromým pokojům, se návštěvníci dovědí o historii rodu Habsburků a životních osudech Františka Ferdinanda d´Este a jeho rodiny. Dále si prohlédnou obrazy ze 17. století, představující významné historické osobnosti, i ložnici Jejich Veličenstev a jejich dětí, mládenců - Maxe a Ernesta, hernu, pokoje pro vychovatele i ložnici dcery Žofinky.

Pouze v sobotu dne 11. srpna si spolu s prohlídkou zámku mohou zájemci také sednout s Františkem Ferdinandem d´Este ke stolu a dáte si s ním jeho oblíbené ovocné knedlíky. Ovocné knedlíky budou zdarma podávané všem, kdo si prohlédnou dva nabízené okruhy na zámku jako bonus zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám