Hlavní obsah

Fotosoutěž Pálavského vinobraní zná vítěze

Novinky, Jitka Sobotková

Pálavské vinobraní se po osmi týdnech opět ozývá a vyhlašuje vítěze soutěže o nejlepší snímek. Porota, složená z profesionálních fotografů, zástupců města a spolupořadatelské společnosti Mikulovské rozvojové, hodnotila padesát fotografií od dvaceti různých autorů z Čech, Moravy a dokonce i Polska.

Foto: archiv Město Mikulov

Vítězná fotografie "Mám rád Mikulov" od Ladislava Fejfara

Článek

"Vítězní autoři byli úspěšní v naší soutěži již v předchozích ročnících a jejich umění zachytit atmosféru Mikulova jim opět získalo vítězství," řekla Lenka Křivánková ze společnosti Mikulovská rozvojová.

Výhercem se stal Ladislav Fejfar z Nové Paky s působivým snímkem Mám rád Mikulov. Na Pálavském vinobraní byl již potřetí a jeho největším zážitkem byl letos koncert skupiny No Name. „Na vinobraní je pořád co objevovat. Nápad na fotografii se zrodil při návštěvě výstavy vín na zámku. Když jsme seděli na zámecké terase u vína a v katalogu hledali, které si dáme další, prosvitlo přes větve stromu slunce a stín vína na stole udělal na katalogu krásné srdíčko. Fotka vznikla potom v provizorních podmínkách na pokoji -  katalog na stole, podložený černým polštářem, svíceno čelovkou, kouř pro změkčení stínu z půjčené e-cigarety," uvedl k svému snímku autor.

Druhé místo získal Petr Ondráček, architekt z Třebíče. Pan Ondráček jezdí na vinobraní pravidelně a líbí se mu na něm možnost putovat celý víkend městem, ve kterém na různých místech probíhá nabitý program. Jeho fotografie Noční barvy Mikulova vznikla v sobotu podvečer, kdy se svými přáteli vyrazil na Svatý kopeček. „Při výstupu se nám naskytl tento úchvatný pohled na město Mikulov, který k zachycení fotografie přímo vybízel. Z lavičky u kapličky jsme si vychutnali západ slunce s lahví dobrého víny a dozvuky programu z amfiteátru," okomentoval svůj snímek.

Třetí místo patří Lukáši Stonovi z Ostravy, který se na Pálavské vinobraní se svojí přítelkyní vrací již několikátou sezónu. Ke svému snímku s názvem I my na vinicích rádi burčák uvedl: „Fotografie vznikla při večerní procházce vinicemi k zatopenému vápencovému lomu. Již během roku jsem měl několik nápadů. Při procházce vinicí mi do kompozice perfektně „sedl“ strašák, držící v každé ruce prázdnou PET láhev, na pozadí se Svatým kopečkem v západu slunce. Nápad na fotografie byl v tu ránu na světě, jen jsem vyměnil prázdné láhve za plné burčáku.“

Hlavní cena od výrobce fotoaparátů vítězi umožní, aby v příštím ročníku mohl své představy realizovat ještě profesionálněji, a již nyní začíná tým organizátorů připravovat Pálavské vinobraní 2013. Už teď si můžou milovníci vybraného vína, gurmánských lahůdek, kultury a folkloru zakroužkovat v kalendáři na příští rok dny od 6. do 8. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám