Hlavní obsah

Fotografická výstava v Horažďovicích mapuje místa na Šumavě, která si příroda vzala od lidí zpět

Novinky, Ivo Šašek

Václav Čubr, člen plzeňského spolku ENVIC, občanské sdružení, je veřejnosti možná více znám z Plzeňských farmářských trhů, které spolek úspěšně pořádá již několik let, ale velmi zajímavá je jeho činnost v oblasti fotografie a filmu.

Foto: Ivo Šašek

Václav Čubr

Článek

Vernisáž fotografií Václava Čubra v Městské galerii v Horažďovicích je zaměřena, jak z názvu vyplývá, na jeho tvorbu v oblasti Šumavy a Pošumaví. Tento region není autorovi neznámý, protože v minulosti byl jedním ze spoluřešitelů projektu Krajiny památné, ve kterém se ENVIC ve spolupráci s bavorským spolkem KuLaMu zaměřil na zdokumentování současného stavu zaniklých vesnic a osad na území Šumavy a Českého lesa.

V rámci projektu vznikla fotografická publikace, která mapuje 30 míst, kde dříve žili a pracovali lidé, a která dnes přetváří příroda. Na vernisáži byly jako "ochutnávka" promítnuty krátké videoklipy natočené právě v rámci uvedeného česko bavorského projektu.

Jak název výstavy fotografií napovídá, využil  Václav Čubr  své znalosti západní části Šumavy a přináší další netradiční pohledy, především na její přírodní krásy, podpořené zachycením charakteristických staveb, mezi nimiž dominuje hrad Kašperk.

Výstava potrvá do 2. listopadu 2017 a pro podzimní návštěvníky Šumavy může být zajímavým zpestřením na jejich cestách západočeskou krajinou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám