Hlavní obsah

Fotograf Jindřich Štreit bude mít výstavu v Nizozemsku

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První rozsáhlá retrospektivní přehlídka tvorby Jindřicha Štreita s názvem Život mezi černou a bílou a Lidé třineckých železáren se uskuteční v Apeldoornu v Nizozemsku od 27. května v galerii ACEC Gebouw. Představeno bude více než 150 snímků.

Článek

Obě výstavy představí nizozemskému publiku fotografie Jindřicha Štreita a poskytnou mu náhled do české historie i současnosti prostřednictvím silně emotivně nabitých fotografií. Snímky z výstavy Život mezi černou a bílou pocházejí z monografie Jindřich Štreit - Fotografie 1965 – 2005.

"Výstava v Holandsku se připravuje víc než rok. Dvakrát přijeli kurátoři na výběr. Konečné rozhodnutí bylo takové: vybralo se 125 fotografií, které jsou průřezem mé fotografické tvorby od 70 let do současnosti. K tomu bylo přiřazeno 30 velkoformátových fotografií z cyklu Lidé třineckých železáren z roku 2000. Celý projekt zaštiťuje České centrum v Haagu," uvedl Jindřich Štreit.

Výstava potrvá do 23. června. Rozsáhlá retrospektiva byla realizována s podporou Českého centra Haag. 

„Uskutečnit retrospektivní výstavu fotografií Jindřicha Štreita v Nizozemsku bylo naším přáním už několik let. Jsem nesmírně ráda, že se nám podařilo najít vhodné prostory, kde budeme moci ukázat více než 150 jeho fotografií. Navíc Apeldoorn bude v roce 2014 hostit další ročník Fotobienále, které bude zaměřeno na současnou českou fotografii. Lepší začátek si nemůžeme přát,“ uvedla Hana Schenková z Českého centra Haag. 

Jindřich Štreit se ve své tvorbě zaměřuje především na zachycení života na vesnicích, na záznam soukromí a mezilidských vztahů. Prostřednictvím svých snímků zachycuje obraz reálného socialismu na českých vesnicích a lidský uděl na venkově.

Od roku 1991 pracuje na dokumentárních projektech ve Francii, Anglii, Brazílii, Rakousku, Německu, Číně, Maďarsku, Rusku i v České republice. Do jeho tvorby vstupují další sociální aspekty života, jako těžká manuální práce a téma společností vymezených komunit - lidí pracujících v dolech, hutích a těžkém průmyslu, snímky starých lidí, mentálně i fyzicky handicapovaných, drogově závislých, emigrantů, vězňů či různých náboženských pospolitostí. (Ženská věznice, Břevnovský klášter, Cesta ke svobodě, Lidé Třineckých železáren, Mezi námi, Za oponou, Spolu, Cesty života, Lidé mého kraje – Bruntálsko, Ocelový svět, Tichá nemoc, Hledat anděla aj.).

V roce 2006 mu bylo uděleno ocenění Medaile Za zásluhy I. třídy při příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československa. Jindřich Štreit každé léto organizuje výstavní expozice na hradě Sovinec.

Vernisáž se uskuteční za přítomnosti autora. Účast na slavnostním zahájení potvrdil rovněž Jaroslav Horák, velvyslanec ČR v Nizozemsku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám